2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Semmit sem tehetünk a klímakatasztrófa ellen? – Így látják a magyarok

Az európaiak nagy többsége úgy gondolja, hogy a klímaváltozás létező jelenség, amelyet legalább részben az emberi tevékenység idéz elő. Jelentős többségük szerint a klímaváltozás hatásai rosszak lesznek, ugyanakkor csak kisebb részük aggódik emiatt igazán – derül ki a European Social Survey új nemzetközi tanulmányából.

Az egyes nemzetek klímaváltozással kapcsolatos attitűdjei kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól. A magyarok számos tekintetben hasonlóan ítélik meg a klímaváltozást, valamint várható következményeit, mint a nyugat-európaiak, azonban a legpesszimistább országok között vagyunk abban a kérdésben, mennyit tudunk tenni egyénileg a klímaváltozás korlátozásáért. 

Viszonylag kis különbség mutatkozik abban a kérdésben, hogy az egyes nemzetek mennyire tartják valósnak a klímaváltozást; a megkérdezettek 82,2 (Oroszország) – 97,7 (Izland) százaléka tartotta helytállónak azt az állítást, mely szerint a klíma valószínűleg vagy egyértelműen változik. Magyarország e kérdésben a középmezőnyben áll 91,4 százalékkal.

A magyarok 92,7 százaléka szerint a klímaváltozást legalább részben az emberi tevékenység idézi elő, amivel a Litvániától (82,7%) Spanyolországig (95,7%) terjedő lista első felében helyezkedünk el. 77 százalékunk összességében egyértelműen negatív hatásokra számít, amikor klímaváltozásról van szó – ezzel szintén inkább a lista első felében vagyunk. E szempontból az egyes országok jelentős szórást mutatnak, hiszen míg az izraelieknek csak 58,1 százaléka osztja ugyanezt, addig a svédeknek a 87,9 százaléka gondolja azt, hogy a jelenség feltétlenül kedvezőtlen kifutású lesz.

Azonban amikor a személyes felelősségről van szó, vagyis arról, hogy mennyit tudunk tenni egyénileg a klímaváltozás korlátozásáért, Magyarország a lista végén található. 

Neked ajánljuk
Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát Ismét erdőtüzek tombolnak az Északi-sarkvidéken 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam