2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látogatás az aszteroidán, amely elpusztíthatja a Földet

A NASA aszteroidavadász űrszondája nemsokára elér egy olyan kisbolygóhoz, amely a 22. században ütközhet a Földdel. Mintát vesznek róla, hogy tudni lehessen, mivel állunk szemben.

A 101955 Bennu aszteroida jelenleg a Földre legveszélyesebb objektum, a számítások szerint 1:1000 eséllyel 2182-ben összeütközhet a Földdel. Az 550 méter átmérőjű kisbolygó minden hatodik évben elhalad a bolygónk mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. 2016-ban ehhez az aszteroidához indult el a NASA OSIRIS-REx szondája, amelynek célja, hogy mintát vegyen a felszínéről, majd hazahozza, hogy az űrügynökség kutatói megvizsgálhassák.

A MapCam képe a (zöld karikával jelzett) Bennu aszteroidát körülvevő térről körülbelül 1 millió kilométerről készült 2018. szeptember 12-én Fotó: asteroidmission.org

A szonda rengeteg kutatási területhez segítheti hozzá a NASA tudósait: nemcsak az aszteroidáról tudhatnak majd meg többet, de a minták vizsgálatával a Naprendszer történetéről is újabb információkat szerezhetnek, sőt akár arra is rájöhetnek, hogyan érkezett a Földre az élet.

Most az egyik legvalószínűbb elmélet ugyanis az, hogy egy aszteroida felszínén jöhettek a bolygóra azok az anyagok, amelyekből aztán kialakultak az első élőlények.

Az OSIRIS-REx szonda Fotó: NASA's Goddard Space Flight Center

Az OSIRIS-REx a tervek szerint 2023-ra ér vissza a Földre, fedélzetén az aszteroidamintákkal. Jelenleg kevesebb mint százezer kilométerre van a kisbolygótól, ami csillagászati léptékben nagyon kevésnek számít. A NASA Twitteren osztott meg egy fotósorozatot arról, hogyan közelítette meg a szonda 2,2 millió kilométeres kiinduló távolságból az aszteroidát, amelyről PolyCam nevű kamerája minden hétfőn, szerdán és pénteken küld fotót.

Neked ajánljuk
Az újrahasznosítás a Mars-misszióban is fontos szerephez jut majd A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma? Lézeres neutronforrás segítségével kezelnék a nukleáris hulladékot A lakosságra is számítanak a hétvégi fülesbagoly-felmérésben
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam