2018. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látogatás az aszteroidán, amely elpusztíthatja a Földet

A NASA aszteroidavadász űrszondája nemsokára elér egy olyan kisbolygóhoz, amely a 22. században ütközhet a Földdel. Mintát vesznek róla, hogy tudni lehessen, mivel állunk szemben.

A 101955 Bennu aszteroida jelenleg a Földre legveszélyesebb objektum, a számítások szerint 1:1000 eséllyel 2182-ben összeütközhet a Földdel. Az 550 méter átmérőjű kisbolygó minden hatodik évben elhalad a bolygónk mellett, mivel ahhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. 2016-ban ehhez az aszteroidához indult el a NASA OSIRIS-REx szondája, amelynek célja, hogy mintát vegyen a felszínéről, majd hazahozza, hogy az űrügynökség kutatói megvizsgálhassák.

A MapCam képe a (zöld karikával jelzett) Bennu aszteroidát körülvevő térről körülbelül 1 millió kilométerről készült 2018. szeptember 12-én Fotó: asteroidmission.org

A szonda rengeteg kutatási területhez segítheti hozzá a NASA tudósait: nemcsak az aszteroidáról tudhatnak majd meg többet, de a minták vizsgálatával a Naprendszer történetéről is újabb információkat szerezhetnek, sőt akár arra is rájöhetnek, hogyan érkezett a Földre az élet.

Most az egyik legvalószínűbb elmélet ugyanis az, hogy egy aszteroida felszínén jöhettek a bolygóra azok az anyagok, amelyekből aztán kialakultak az első élőlények.

Az OSIRIS-REx szonda Fotó: NASA's Goddard Space Flight Center

Az OSIRIS-REx a tervek szerint 2023-ra ér vissza a Földre, fedélzetén az aszteroidamintákkal. Jelenleg kevesebb mint százezer kilométerre van a kisbolygótól, ami csillagászati léptékben nagyon kevésnek számít. A NASA Twitteren osztott meg egy fotósorozatot arról, hogyan közelítette meg a szonda 2,2 millió kilométeres kiinduló távolságból az aszteroidát, amelyről PolyCam nevű kamerája minden hétfőn, szerdán és pénteken küld fotót.

Neked ajánljuk
Döbbenetes mértékű az aranyért folytatott perui esőerdőirtás Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából Alma, a természet oltalma Ünnepi és téli hangulat a cseh apuka termésekből készített figuráival Használjuk (öko)tudatosan az okoskütyüket!
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam