2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ellentmondások a radikális francia vegánok kapcsán

Újfajta radikalizmus rombolja a francia társadalom amúgy is eléggé megviselt szövetét: az állati eredetű termékek használatának teljes elutasítását hirdető vegánok igyekeznek egyre durvább akciókkal megváltoztatni a társadalom szerintük téves beidegződéseit.

Idén márciusban érzékelhette először a szélesebb nyilvánosság, hogy a francia vegánok háza táján sokkal nagyobb gondok vannak, mint azt korábban gondolni lehetett. A „felfedezés” azzal kezdődött, hogy március 23-án egy terrorista a délnyugat-franciaországi Carcassone melleti Trebes nevű kisváros bevásárlóközpontjában az iszlám nevében embereket gyilkolt. Az áldozatok között volt a bolt egyik hentese is. Az ő halála kapcsán egy vegán aktivista nő a Facebookon bejegyzést tett közzé, melyben azt írta,

nincs együttérzés benne a hentes iránt, meggyilkolását „igazságtételnek” tartja.

A nőt azóta „terrorizmus dicsőítése” miatt hét havi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy bíróság, megnyilvánulása azonban országos figyelmet kapott. A radikális magatartás miatt aggódók akkor azzal igyekeztek megnyugtatni magukat, hogy ez csupán elszigetelt eset volt. A vegán mozgalom legharcosabb tagjai azonban az elmúlt hetekben-hónapokban bebizonyították, hogy a facebookos bejegyzés nem elszigetelt eset, hanem életérzés.

Az állati eredetű termékek használatának teljes elutasítására épülő életformájuk mára filozófiává, sőt társadalmi harcot eredményező ideológiává vált.

Fotó: euronews.com

Ez magyarázza, hogy az utóbbi időben vegán aktivisták radikalizálódott állatvédőkkel karöltve hentesboltok tucatjait támadták és rongálták meg, több állattenyésztőt halálosan megfenyegettek, szeptember végén pedig felgyújtottak egy kelet-franciaországi vágóhidat. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a hentesek, illetve az állattartók országos szövetsége nemrég a kormányhoz fordult segítségért.

A legradikálisabb aktivisták további engedetlenségi, illetve erőszakos akciókat ígérnek, melyek célja az állatok „teljes és végső felszabadítása”.

A többnyire a tanultabb, diplomás rétegekhez tartozó vegánok egyik nem titkolt célja, hogy az állatok számára az emberekével megegyező jogokat vívjanak ki.

Bár a franciák egyre inkább odafigyelnek az állattartás minőségére, és általában nem ellenségesek a vegetáriánusok érvelésével szemben, a vegán aktivisták szóhasználata egyre nagyobb ellenérzést vált ki belőlük.

Ezen „harcosok” ugyanis az állatok helyzetét a holokauszthoz, az állattenyésztést pedig a haláltáborokhoz hasonlítják.

Nem véletlen, hogy őket viszont a békés túlnyomó többség egyre gyakrabban emlegeti egy napon a terroristákkal, filozófiájukat pedig vagy hülyeségnek vagy emberellenesnek nevezik.

Neked ajánljuk
Tízezrek tüntettek Glasgow-ban több klímavédelemért Többé nem szerepelhetnek vadállatok a francia cirkuszokban A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval) Így segíthetünk most a legtöbbet a mentőknek
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam