2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zabálja a szén-dioxidot a légkörből egy új öngyógyító anyag

Az MIT kutatói olyan új polimert hoztak létre, amely nemsokára forradalmasíthatja az építőipart: az anyag szén-dioxidot vesz fel a levegőből ahhoz, hogy javítsa és újraépítse magát, így egyfelől az üvegházhatású gázok elleni küzdelemben is hasznát vehetjük, másrészt nehezen is megy tönkre.

A szénalapú szintetikus anyaggal egyelőre még kísérleteznek: az egyetem közleménye szerint gazdaságosan felhasználható építőanyag válhat belőle, amelyet folyékony formában lehetne az építkezés helyszínére szállítani, ott a levegő és a napfény hatására megszilárdulna, mielőtt nekifogna építeni magát. Ha nem magát az anyagot használnák építkezéshez, önjavító bevonatot is gyárthatnának belőle.

Michael Strano, az MIT professzora szerint a fejlesztés áttörést jelent az anyagkutatásban, ugyanis ez az első olyan szintetikus anyag, amely a növényekhez hasonlóan képes hasznosítani a szén-dioxidot, ráadásul a létrehozásához sem szükségesek fosszilis erőforrások.

Az anyagban mindemellett az a forradalmi, hogy Strano és társai spenótlevelekből kinyert kloroplasztiszokat használnak a fotoszintetizációhoz, ezeknek pedig drámaian sikerült megnövelniük az élettartamát, így valószínű, hogy a közeljövőben tényleg létre tudják hozni belőlük az önépítő építőanyagot. A fejlesztés következő szakaszában nem biológiai eredetű katalizátorokat keresnek, ettől azt remélik, hogy az élettartam tovább bővíthető, így tényleg létre lehet majd hozni az önépítő csodaanyagot.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne Tengervízből ivóvizet gombnyomásra? Lehetséges! Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam