2020. július 13., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezeket a világörökségi helyszíneket veszélyezteti az éghajlatváltozás

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a Földközi-tenger térségében található Velencét, az aquileiai patriarchális bazilikát, Türoszt és Epheszoszt fenyegeti egyebek mellett a tengerszint emelkedése, mutatott rá egy a Natures Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

A németországi Kiel és az angliai Southampton egyeteme által készített tanulmány skálát dolgozott ki a kulturális kincseknek az évszázad végéig az éghajlatváltozás által való veszélyezettségének jelölésére. Ezek alapján az olaszországi Velence és a lagúnája, Ferrara reneszánsz város, Aquileia reneszánsz belvárosa és patriarchális bazilikája áll a lista élén. Ezek a helyszínek az Adriai-tenger partján fekszenek, ahol a vízszint emelkedésének veszélye rendkívül magas.

Velence évszázadonként 10 centiméterrel merül el a lagúnában a „deltatorkolat szélesedése és az üledék lerakódása” okozta tengerszint-emelkedés miatt, figyelmeztetett már régebben az UNESCO. A 20. században további 10-13 centimétert veszített a talajvizet lecsapoló iparágak miatt. A libanoni Türosz romvárosát, a spanyolországi Tarragona régészeti együttesét és a törökországi Epheszoszt leginkább a part menti erózió fenyegeti.

A tanulmány szerint 37 helyszínt fenyeget jelenleg olyan árvíz, amely évszázadonként egyszer fordul elő, és 42 másikat erózió.

Ezeknek a világörökségi helyszíneknek „számos kihívással kell szembenézniük, hogy alkalmazkodni tudjanak a tengerek szintjének emelkedéséhez”

– hangsúlyozta Sally Brown, a southamptoni egyetem kutatója. A tanulmány rámutat arra a tényre is, hogy néhány kivételtől eltekintve az érintett műemlékeket nem lehet áthelyezni.

Tengervíz borítja a velencei Szent Márk teret Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra A Szilícium-völgyben az erdő az egyik legvonzóbb befektetés Dübörgő ütemek vagy perzselő föld, egyre megy – kapkodjuk a lábunkat A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam