2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Trump kezdi belátni, hogy a klímaváltozás nem álhír

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke már úgy véli, a klímaváltozás nem átverés, illetve álhír, de azt gondolja, az éghajlat ismét visszaváltozhat az eredeti állapotába. Az elnök ezzel visszavonta korábbi állítását, amely szerint a klímaváltozásról szóló hírek nem valósak, ugyanakkor egy interjúban azt mondta, nem tudja, hogy ezt az ember idézte-e elő.

A CBS-nek adott, vasárnap este sugárzott interjúban Trump úgy fogalmazott, nem akarja, hogy az Egyesült Államok hátrányba kerüljön a klímaváltozásra válaszul megtett és megteendő intézkedések miatt.

„Azt gondolom, valami történik. Valami változik, és ez vissza fog változni újra. Nem hiszem, hogy ez egy átverés. (...) De nem tudom, hogy az ember okozta-e. Azt mondom, nem akarok dollár ezermilliárdokat adni. Nem akarok több milliónyi munkahelyet elveszíteni”

idézte szavait a Time.

Donald Trump újságíróknak nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház kertjében 2018. október 8-án Fotó: MTI / EPA / Shawn Thew

Donald Trump még elnökké választása előtt, 2012-ben nevezte átverésnek a klímaváltozást. Egy akkori tweetjében úgy fogalmazott, a globális felmelegedés koncepcióját a kínaiak találták ki azért, hogy ezzel tegyék versenyképtelenné az amerikai feldolgozóipart. Később azt állította, viccelt, azonban az azóta eltelt években továbbra is álhírnek, illetve megtévesztésnek nevezte a globális felmelegedést.

„Nem tagadom a klímaváltozást, de (az éghajlat) remekül vissza tud menni. Tudja, több mint ... évmilliókról beszélünk” – mondta az interjúban.

Trump, aki látogatást tett a Michael nevű hurrikán által letarolt településeken Georgia és Florida államban, az interjúban

kétségét fejezte ki azon következtetésekkel szemben, amelyek szerint kapcsolat van a klímaváltozás és a hurrikánok erejének növekedése között.

Az Egyesült Államok elnöke szerint az ezt állító tudósoknak politikai motivációik is vannak, a Michael hurrikánnál pedig sokkal rosszabbak is voltak már.

Donald Trump 2017-ben jelentette be, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből, amely az üvegházgázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátásának drasztikus csökkentésével mérsékelné a klímaváltozást.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam