2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elhunyt Ian Kiernan ausztrál aktivista, a „világ-nagytakarítási” mozgalom atyja

Szerdán 78 évesen elhunyt Ian Kiernan ausztrál vitorlázó és környezetvédő aktivista, a milliókat megmozgató Clean Up The World nemzetközi szemétszedő mozgalom atyja.

A sportoló azután lett szenvedélyes környezetvédő, hogy a BOC Challenge 1986/87-es világ körüli hajóverseny résztvevőjeként megdöbbent a tengeren látott szemét mennyiségén. Hazatérve, 1989-ben megszervezte a sydney-i kikötő kitakarítását, amelyben felhívására 40 ezer önkéntes vett részt.

A kikötői nagytakarításból Clean Up Australia néven százezreket vonzó országos szemétszedés, majd Clean Up The World néven globális szemétgyűjtés lett, amely a világ 120 országában 30 millió embert mozgatott meg 1993 óta.

Ian Kiernan 2013-ban, egy betétdíjas csomagolások népszerűsítéséről szóló rendezvényen Fotó: Nick-D/Wikimedia Commons

Kiernant 1994-ben az év emberének választották hazájában, 1998-ban pedig kitüntetést kapott az ENSZ Környezetvédelmi Alapjától. 1994-ben azzal is híressé vált, hogy ő ugrott Károly brit herceg elé, amikor Sydney-ben egy ünnepségen egy tüntető vaktölténnyel lövéseket adott le rá.

Neked ajánljuk
A Tisza is lehet tiszta Súlyos katasztrófa: akár ezer ember életét is kiolthatta az Idai ciklon 22 millió villanyautó a Volkswagentől Különös hattyúdal a modern ember vég nélküli tévedéseiről Re-Verzió no6: Erdők ideje
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam