2018. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zaj- és hőségcsökkentő aszfalttal kísérleteznek Párizsban

A francia főváros három forgalmas sugárútján egyenként 250 méteres szakaszon fektettek le újszerű aszfaltot, amely a remények szerint felére csökkenti a gépjárműforgalom okozta zajt, nyaranta pedig vízzel lehűti a környezetét.

A francia cégek által kifejlesztett útburkolat világosabb, vagyis kevesebb fényt elnyelő anyagból van, emellett a szokásosnál porózusabb, hogy képes legyen víz tárolására, valamint a környezet hőmérsékletének csökkentésére anélkül, hogy veszítene tartósságából.

A 2021-ig tartó teszt célja a hőmérséklet 2 Celsius-fokos (a gyalogosok esetében a hőérzet 3 fokos) csökkentése, a zajártalom megfelezése és legalább 3 decibeles csökkentése.

A francia cégek által kifejlesztett útburkolat a szokásosnál porózusabb Fotók: paris.fr

A hatóságok azt ígérik, hogy az aszfalt hűtésére nem ivóvíz-minőségű ipari vizet használnak.

A kísérleti útburkolatokat olyan útszakaszokon fektették le, ahol különösen nagy környezeti ártalomtól szenvednek az ott lakók. Ha a kísérlet beválik, városszerte elterjesztik a zaj- és hőcsökkentő aszfaltot.

Az önkormányzat szerint a párizsiak 11 százaléka van kitéve a küszöbértéknél, 68 decibelnél nagyobb zajártalomnak.

Autópályákon másutt is kísérleteznek zajelnyelő útburkolattal, a gyorsforgalmi utakon használt aszfalt azonban nem alkalmas városon belüli használatra.

Neked ajánljuk
A kaliforniai erdőtüzek fénye rávilágít a klímaváltozás valódi kockázataira Mi lesz a szén-dioxiddal? Tovább nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma Megéri energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket Melegebbé és szárazabbá válik Svájc a globális felmelegedés miatt
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam