Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legtisztább országa – mégis szenved a klímaváltozástól

A mindössze 800 ezer lakosú, de a Svájccal megegyező területű himalájai királyság, Bhután a világ legkevésbé szennyező országa. Már ami a szén-dioxid-mérleget illeti.

Bhután a világ egyetlen országa, ahol a károsanyag-kibocsátás végső mérlege negatív. Háromszor annyi szén-dioxidot nyelnek el zöldellő erdői, mint amennyit az ország a légtérbe bocsát. Ehhez persze természeti adottságok is kellenek, no meg egy nagyon tudatos környezetkímélő állami gazdaságpolitika – fogalmazott az AFP nyomán a hvg.hu.

A bhutáni alkotmány szerint az ország területének minimum hatvan százalékát zöld erdőknek kell borítaniuk.

Fotó: Jean-Marie Hullot/Wikimedia Commons

További szabályokkal korlátozták a mezőgazdasági termőterület növelését, vagyis a természetes élőhelyek pusztítását és az egyébként nagyon jövedelmezőnek ígérkező fakivágást is.

Bhután rájött, hogy a tömeges turizmus hosszú távon környezetpusztító. Ezért az idegenforgalmi csúcsszezonban csak napi minimum 250 dolláros költést vállaló turistákat fogad az ország.

Fotó: Göran Höglund (Kartläsarn)/flickr.com

Ennek ellenére a bhutáni kormány környezetvédelmi felelőse azt mondta az AFP-nek, hogy

az ország a tudatos intézkedések ellenére is megszenvedi a klímaváltozást, amelyet az óriási szomszédok, Kína és India mérsékelten környezetbarát energiapolitikája okoz.

Korábban még nyáron sem volt 30 fok, most viszont kánikulában élünk – mondta az illetékes. A rizs az eredetei bhutáni agrárkultúrában nem volt jelen, de a klímaváltozás hatására egyre több a rizsföld.

Fotó: Göran Höglund (Kartläsarn)/flickr.com

Bhután igyekszik a vízi energiára építeni a jövőt. A bhutáni export egyharmadát az Indiába irányuló áramkivitel teszi ki. De ebben is innovatív módon járnak el:

nem építenek hatalmas gátakat, amelyek tönkreteszik a folyók élővilágát, hanem a vizek természetes áramlásából nyerik az energiát.

Bhután a legendás boldogságindex alapján lett a világ egyik legismertebb és legirigyeltebb országa: itt kevés a milliomos, ha egyáltalán van, nincsenek nagy plázák, de az emberek kiegyensúlyozottak és elégedettek, nem kis részben annak köszönhetően, hogy harmóniában élnek a környezetükkel.

Neked ajánljuk
Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában A klímavédelmi tárgyalásoknak is keresztbe tehet a koronavírus terjedése? A kínai levegő állapotán javított a vírus miatti kényszerpihenő Innovatív eszközök napelemekhez Megint fehéredik a Nagy-korallzátony
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam