2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több módszer is létezik a globális felmelegedés megállítására – íme az 5 legjobbnak tűnő

Ahhoz, hogy néhány évtizeden belül ne váljon tűzgolyóvá a Föld, gyors és hatékony fellépésre lenne szükség. Elképzelésekből nincs hiány, úgy mint SRM, ballon, felhők, árnyék, homok, vagy a napfény visszatükrözése a világűrbe. Kérdés, melyik tud leghamarabb megvalósulni.

A klímaváltozás kapcsán egy valami egészen biztossá vált: még az optimista előrejelzések szerint sem lesz elegendő a globális felmelegedés megállítására az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása.

Arra is szükség van, hogy a légkörből kivonjuk a nagy mennyiségű szén-dioxidot. De mennyire érnénk célt ezzel?

Az USA volt külügyminisztere, Rex Tillerson korábban úgy fogalmazott: a klímaváltozás mérnöki probléma, a mérnököknek kell választ adniuk rá. Miután Donald Trump kiléptette Amerikát a párizsi klímaegyezményből, egy új elképzelés kezdett kibontakozni annak kapcsán, hogy hogyan kellene orvosolni a problémát. Geomérnökökkel.

A legfőbb kérdés emiatt az, vajon a légkör átformálásával képesek vagyunk-e megállítani a globális felmelegedést?

A geomérnöki vonalnak alapvetően két elképzelése van a jövőt illetően: csökkenteni kell a szén-dioxid mennyiségét a légkörben, miközben a hőmérsékletet is megpróbálják csökkenteni. Ez utóbbihoz az kell, hogy a Földre jutó napsugárzás egy részét valahogyan „megszűrjék”. Ezt valósíthatja meg a Solar Radiation Management (SRM) nevű elképzelés. A klímakutatók szerint azonban az, hogy a napfény bizonyos részét visszatükröznénk a világűrbe, kiszámíthatatlan következményekkel járhat – írja a Wired.

Az SRM geomérnöki módszer a természetes folyamatok szimulálásának ötlete a Föld relatív sebességű hűtésére Fotó: commons.wikimedia.org

Az SRM-re többféle elképzelés létezik. A londoni Royal Society 2009-es tanulmánya szerint ha évente több tízmilliárd fontot fordítanánk (globálisan) a projektre, 2 százalékkal csökkenthetnénk a napsugárzást, amivel ellensúlyoznánk a szén-dioxid üvegházhatását. A megvalósítással 20 évet nyerhetnénk arra, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást. Árnyoldala, hogy

nem oldaná meg az óceánok elsavasodását, beavatkozna a víz körforgásába, károsíthatja az ózonréteget, a projekt leállásával pedig visszatérne a melegedés.

A Wired szerint vannak más technológiák a melegedés megállítására.

Ballonok

1991-ben a Fülöp-szigeteken található Pinatubo vulkán kitörésekor az elszabaduló gázok 10 százalékkal csökkentették a bejutó napfényt, és némi lehűlést eredményeztek. 2019 tavaszán a Harvard kutatói megpróbálják leutánozni ezt a jelenséget: egy ballonnal 20 km magasságba emelkednek, majd kalcium-karbonátot és szulfátokat engednek a levegőbe, és megmérik azok napfény-visszatükröző hatékonyságát.

Felhők

A rétegfelhők képesek visszaverni a napfény bizonyos részét, így csökkentve a felmelegedés mértékét. Létezik olyan terv, amely mesterségesen juttatná a tengerek vizét a légkörbe, amelyek így felhőkké válnának. A tengervíz használata miatt a módszer viszonylag biztonságosnak tűnik, de könnyen beavatkozhat az időjárásba. Egyelőre fejlesztés alatt áll az elképzelés.

Árnyék

Egy másik megoldás lehet, ha a Földet leárnyékolják valamivel. Mindezt csak a világűrben lehet megtenni, gyakorlatilag egy pajzsot kellene a Föld köré építeni. Ehhez elég lenne egy 1000 km széles, csupán néhány milliméter vastagságú objektum, ami 0,5-1 százalékkal csökkentené a napfény energiáját. A megoldás nem lenne túl olcsó, a Royal Society szerint évtizedekbe és ezermilliárd fontokba kerülhet a felépítése.

Homok

Az Ice911 nevű startupcég az alaszkai Barrow településen végez kísérletet a kis méretű, fényvisszaverő szilícium-dioxid-homokkal, hogy kiderüljön, képes-e megállítani a globális felmelegedés hatásait. Ha képes megállítani a Meadow Lake-nél tapasztalható olvadást, az segíthet megőrizni az Antarktisz jegét is.

Szén-dioxid tárolása

Az egyik leghatékonyabb mód továbbra is az lehet, ha a légkörbe juttatott szén-dioxidot valahogyan kivonnánk a levegőből, majd tárolni tudnánk azt. Erre vonatkozóan vannak már kísérletek (pl. az akkumulátor, amit a szén-dioxid képes feltölteni). Jelenleg úgy tűnik, ha 1 tonna szén-dioxid megkötése kevesebb mint 200 dollárba (kb. 55 ezer forint) kerülne, már ipari méretekben is alkalmazni lehetne a technológiát, ami komoly eredményt hozhat a klímaharcban.

Neked ajánljuk
Von der Leyen: a világ kormányainak teljesíteniük kell a párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeiket Boris Johnson szerint sorsfordító eredményt ért el a klímacsúcs Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam