2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bill Gates: minden szektorban nullára kellene redukálni a kibocsátást 50 éven belül

Drámai üzenetet küldött Bill Gates legfrissebb blogposztjában azoknak, akik aggódnak amiatt, hogy a klímaváltozás hurrikánokat, áradásokat, szárazságot és extrém hőmérsékletet okozhat. Szerinte túl kevés az, amit most próbálunk, és egyik megoldás sem fog működni. A napelemek és a szélturbinák önmagukban nem fogják megmenteni a bolygót. (A cikkben angol nyelvű, Bill Gatesszel készített videó is megtekinthető.)

A leggyorsabb klímaváltozás zajlik most a jégkorszak óta. Ahhoz, hogy ezt megfékezzük, 2050-ig teljesen le kellene állítani a szénerőműveket, és a többszörösére kellene emelni a megújulóenergia-beruházásokat.

Bill Gates blogposztjában reagált a felvetésekre. Szerinte amikor a klímaváltozás megfékezéséről van szó, akkor mindenki arra gondol, hogy napelemeket és szélturbinákat kell telepíteni, és ezzel máris megakadályozzuk az üvegházhatású gázok özönlését. De tévednek.

„Mindenki, aki a klímaváltozás ellen harcol, abban bízik, hogy az energiatermelés szén-dioxid-mentesítése elegendő lesz a klímaváltozás megfékezésére. Bárcsak így lenne, de sajnos nincs”

– írja Bill Gates.

Bill Gates a klímainnovátorok szükségességéről Fotó: gatesnotes.com

A felmelegedés megfékezése érdekében minden szektorban nullára kellene redukálni a kibocsátást 50 éven belül, ami azt jelenti, hogy 10 éven belül már el kellene indulnunk ezen az úton. Bill Gates öt területet azonosít, ami különösen fontos a klímaváltozás szempontjából. (Zárójelben az látható, hány százalékban felel az adott terület az üvegházhatású gázok kibocsátásáért.)

1. Elektromosság (25%)

Bár már látszik a fejlődés a megújuló energiák terén, még nagyobb áttörésre van szükség. Például a napenergia és a szélenergia esetén szükség van egy olyan támogatórendszerre, ami akkor is termeli az áramot, ha nem fúj a szél, felhős az ég, vagy éjszaka van (természetesen emissziómentesen). Az elektromos hálózatot is hatékonyabbá kell tenni olyan esetekre, amikor nem helyben használjuk fel az energiát.

2. Mezőgazdaság (24%)

A marhatartással hatalmas mennyiségű metángáz keletkezik. Az erdős területek visszaszorulása (pl. erdőirtások a termőterületek növeléséért) csökkenti a jelentős szén-dioxidot elnyelni képes fák számát. Sőt! Az elégetésükkel még termelődik is szén-dioxid.

3. Feldolgozóipar (21%)

A műanyag, a fém, az építőanyag mind szerepet játszik a klímaváltozásban. A cement- és az acélgyártás nagyon sok energiát igényel, amit fosszilis energiahordozókból állítanak elő, olyan kémiai reakciókkal ráadásul, amelyeknek szén-dioxid a mellékterméke. Így ha még sikerülne is a gyártás energiaigényét tiszta energiával biztosítani, a melléktermékekkel számolni kellene.

4. Közlekedés (14%)

Jó, hogy terjednek az elektromos autók, de azok a közlekedéshez kapcsolható emisszió kevesebb mint feléért felelnek. És a jövőben még tovább csökken a részarányuk. A repülőgépek, a teherhajók és a teherautók felelnek inkább érte, és jelen pillanatban egyiknek sincs nulla emissziós alternatívája.

5. Épületek (6%)

Az épületek főként a légkondik miatt felelősek. Nemcsak az energiafogyasztás miatt, hanem azért is, mert maga a hűtőberendezés is üvegházhatású gázzal működik. A hatékonyan működő ablakok segíthetnek ezen, és a következő évtizedekben ez még fontosabb lesz, ahogy a lakosság egyre nagyobb hányada költözik városokba.

Bill Gates szerint ha ezekkel tisztában vagyunk, akkor alapvetően megváltozik a gondolkodásunk a klímaváltozásról. Nemcsak az káros, hogy az autónkat használjuk vagy a házunkat, hanem csaknem az életünk minden területén jelentkeznek a hatások: azzal, amit eszünk, a ruhák, amiket hordunk, a termékek, amiket használunk. Ha meg akarjuk akadályozni a globális felmelegedést, akkor áttöréseket kell elérnünk az élelmiszer-termelésben, a közlekedésben, az állattartásban is.

Ezek a lépések egyre sürgetőbbek.

A középosztály soha nem látott mértékben bővül, és ahogy felfelé halad valaki a társadalmi ranglétrán, úgy nő az ökológiai lábnyoma is.

Gyaloglás helyett motorral vagy autóval jár, a család tojást, húst, tejterméket eszik. Vesz hűtőt, légkondit, lámpákat, hogy éjjel is tudjanak tanulni a gyerekei. A fogyasztás jobb életminőséget eredményez, ami végső soron jó az egész világnak, viszont nem jó a klímának. Különösen abban az esetben, ha nem sikerül új, emissziómentes megoldásokat találni.

Ezért is fontos, hogy nagy összegeket szánjunk a kutatás-fejlesztésre mind az öt területen, már most.

Neked ajánljuk
A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében A koronavírus-válság bebizonyította: a fenntartható vállalati működés nem múló divathullám Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam