2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz a szén-dioxiddal?

Az ENSZ legújabb jelentése alapján egyre valószínűbbnek tűnik: elkéstünk azzal, hogy csupán a károsanyag-kibocsátásunk csökkentésével elkerüljük a klímakatasztrófát – a korábban a légkörbe juttatott szén-dioxidtól is meg kéne szabadulnunk.

Súlyos lemaradásban vagyunk a globális környezetvédelemben: 2040-re, vagyis történelmi időtávon nézve pillanatokon belül tönkretehetjük az életünket, ha az üvegházhatású gázok légköri koncentrációját nem csökkentjük – fogalmazott Torontáli Zoltán a g7.hu-n.

Túl vagyunk azon a ponton, amikor önmagában a kibocsátás csökkentésével időben el tudjuk érni a szén-dioxid-koncentráció mérséklődését, vagyis ipari méretekben el kéne kezdenünk a leválasztását is.

Fotó: maxpixel.net

A leválasztással azonban van néhány alapvető probléma

Az első rögtön az, hogy nincs még konszenzus arról, milyen típusú megoldásokra kellene koncentrálni.

A legkézenfekvőbb módszer az, hogy elkezdjük visszatelepíteni a növényzetet azokra a területekre, amelyekről korábban kiirtottuk.

Mivel a növényzet a növekedése közben szén-dioxidot von ki a környezetéből, és oxigént termel, kiváló biomegoldásnak számít, de csak akkor, ha időben le is aratják, és biomasszát kapnak belőle. Ebből égetéssel energiát lehet fejleszteni, de közben a bioerőműben keletkező szén-dioxidot le kell választani, és megfelelő helyre be kell sajtolni.

Egyre grandiózusabb fatelepítési programokra kerül sor világszerte Fotó: Ministry of Environment – Rwanda/flickr.com

Minden leválasztási technológia végén ott áll a kényszer, hogy a szén-dioxidot vagy tárolni kell, vagy más ipari alapanyagot, például üzemanyagot kell belőle készíteni.

Rögtön látszik, hogy a hasonló ipari folyamatokhoz energiát kell felhasználni, amelynek ideális esetben nem szabadna fosszilis forrásból származnia. Ennél is fontosabb körülmény azonban, hogy a szakemberek szerint ez a biomegoldás sajnos már nem  elég.

Feltaláló kerestetik

A szakértők úgy vélik, mielőbb munkába kell állítani olyan gépeket, amelyek „átszűrik” a levegőt, és leválasztják belőle a szén-dioxidot.

Csakhogy a számos érdekes kísérleti berendezés ellenére egyelőre nincs olyan ütős technológia, amelynek működését és gazdaságosságát nagy léptékben is igazolták volna.

A szén-dioxid-leválasztás nem légből kapott elképzelés Forrás: Energy Analyst/youtube.com

Ahogy a Business Week és a Bloomberg is beszámolt róla, egy napokban megjelent amerikai szakértői anyag szinte már segítségkérésként fogalmazza meg, hogy a szövetségi kormány nagyobb pénzekkel és sürgősen kezdje el támogatni azokat a kutatás-fejlesztési programokat, amelyek elvezethetnek a legjobb megoldásokhoz.

Erre ugyanis eddig szinte sehol sem koncentráltak a kormányok, mint ahogy arra sem, hogy szabályozói változtatásokkal nyereségessé tegyék a szén-dioxid leválasztását – írja a 24.hu.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam