2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A geomérnökség kockázatos vállalkozás lehet

Könnyen lehet, hogy a globális felmelegedés problémáját technológiai, mérnöki eszközökkel megoldani szándékozók lelkesedését le fogja hűteni a Nature Geoscience című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány.

A módszer kidolgozóinak reménye szerint a földi átlaghőmérséklet emelkedésére és a csapadékmennyiség kiszámíthatatlanná válására egyszerre kínálhatna megoldást az az eljárás, amely a Föld légkörébe juttatott aeroszolokkal szabályozná a Földet elérő napsugarak mennyiségét és a csapadékképződést.

Csakhogy a legújabb számítások szerint ez csak a szárazföldek esetében járna a várt eredménnyel, az óceánok mélyrétegeiben egyenesen fokozhatná a felmelegedést.

A földi légkörbe juttatott aeroszolok a vulkánkitörésekkel járó füstfelhőkhöz hasonlóan visszavernék a Föld felé tartó napsugarak egy részét  Fotó: Hughhunt/Wikimedia Commons

A projektet vezető dr. John Fasullo, a  Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) munkatársa szerint ezt a helyzetet az idézheti elő, hogy az aeroszolok hatására bizonyos régiókban csökken a csapadék mennyisége.

A kevesebb csapadék a tenger sótartalmának és sűrűségének növekedésével jár, ami felerősíti az óceáni áramlatokat – így az atlanti áramlási rendszert is, amely az egyenlítőtől szállítja a meleg vizet az Atlanti-óceán északi területei felé.

Ha bebizonyosodik, hogy a tanulmányban használt modellek helytállóak, az egyben azt is jelentené, hogy a légkör módosításával operáló eljárások nem tudnák elejét venni a melegedő tengervízzel is összefüggésben álló sarkvidéki olvadásnak és heves hurrikánoknak, valamint az óceánok élővilágát sújtó hőhullámoknak.

Fotó: pxhere.com

Ráadásul ha a geoingeneering eljárásaira, és nem a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására koncentrálunk, számos, a gáz számlájára írható problémát megoldatlanul hagyunk: így például az óceánok savasodását vagy a növények tápanyagtartalmának csökkenését.

Neked ajánljuk
A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: carbonbrief.org
Vissza
Hírfolyam