2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A városok is sokat tehetnek a tiszta levegő és az egészséges élelmiszerek biztosításáért

A megyei jogú városok komoly gazdasági potenciált jelentek Magyarországon, környezetvédelmi és piacfejlesztési törekvéseiket a kormány is támogatja – mondta Nagy István agrárminiszter egy keddi sajtótájékoztatón.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökével folytatott egyeztetést követően a tárcavezető elmondta: megállapodtak arról, hogy nagyfokú és nagyarányú termelői piacfejlesztési projektet indítanának mind a 23 megyei jogú városban.

A kezdeményezés célja, hogy 21. századi körülmények között tudjanak vásárolni az emberek a termelői piacokon.

Termelői zöldség a Hold utcai piacon Fotó: MTI/Marjai János

Szita Károly kaposvári polgármester, a MJVSZ elnöke közölte: a program a megyei jogú városokban 20 milliárd forintból indulna, amelynek felét a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitelből, illetve saját erőből finanszíroznák.

A környezetvédelmi törekvések közül Szita Károly kiemelte a levegő tisztaságának védelmét. Mint mondta, ennek érdekében a szaktárca támogatásával 11 magyarországi városban indul jövőre a LIFE elnevezésű program mintegy 5 milliárd forintból. Ennek 60 százaléka lenne uniós forrás, a fennmaradó rész pedig állami támogatás. Hozzátette, 2019. január 1-jétől 2026-ig felméréseket végeznek a levegő tisztaságának javítása érdekében. 

A levegőszennyezés két legfontosabb forrása a háztartási tüzelés és a közúti közlekedés.

A levegő tisztaságának megóvására irányul a minisztérium „Fűts okosan!” című tájékoztató kampánya, valamint a szociális tűzifa árának befagyasztása is. 

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Az egyéni példa ereje: amikor egy elkötelezett milliókat mozgat meg Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam