2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sok ország csak az ígéretekkel volt bőkezű, ami a klímavédelmet illeti

Egy új kutatás szerint elenyésző azon országok száma, amelyek valós lépéseket tettek azért, hogy a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben tett vállalásaik a nemzeti szabályozásukban is érvényre jussanak.

A Grantham Környezet- és Klímakutató Intézet és a Klímaváltozás Gazdasága és Politikája Központ (ESRC) összefogásában elkészült kutatás arra jutott, hogy a párizsi klímaegyezmény keretében tett szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési vállalások nem feltétlenül lesznek elégségesek a globális felmelegedés 1,5 °C alatt tartásához.

Az egyezményt aláíró 197 országból 157 esetében szerepeltek az országonként meghatározott hozzájárulásról (NDC) szóló dokumentumban a teljes gazdaság károsanyag-kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célok.

58 országban jelennek meg ilyen célok a nemzeti jogszabályokban – ezek azonban csak 16 ország esetében vannak összhangban a korábban tett vállalásokkal.

Fotó: COP PARIS/flickr.com

A kutatás szerzői úgy vélik, az egyes államoknak gyorsabban kéne konkrét törvényekre lefordítaniuk a klímaváltozás megfékezésére megfogalmazott céljaikat.

Az együttes cél – a globális felmelegedés mértékének 2°C fok alatt tartása – és az országonként meghatározott vállalások (NDC) tartalma sincs összhangban egymással.

Ahhoz, hogy a globális felmelegedés megfékezésére irányuló erőfeszítések sikerrel járhassanak, a jövőben megszülető nemzeti rendelkezéseknek sokkal szigorúbban és átláthatóbban kell szabályozniuk a szén-dioxid-kibocsátást – írja a tanulmányt ismertető cikkében a businessgreen.com.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: businessgreen.com
Vissza
Hírfolyam