2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak egy új összefogástól várhatunk eredményt?

Van lehetőség a globális felmelegedés okozta katasztrófa elkerülésére, ám ehhez szakítani kell azzal a módszerrel, amivel eddig próbálkoztunk – véli Nick Butler energiaipari szakértő, a Financial Times vendégpublicistája.

Az elmúlt húsz évben az emberek a kormányok nemzetközi összefogásától várták, hogy útját állja az időjárási katasztrófával fenyegető globális klímaváltozásnak. Ez a várakozás teljességgel racionális: egy a világ egészét fenyegető, minden országot érintő problémára közös fellépéssel lehet választ adni – idézi a szakértő írását a napi.hu.

Fotó: pexels.com

Nick Butler úgy véli, ez a kísérlet kudarcot vallott: a párizsi klímakonferencián 2015-ben részt vevő első vonalbeli politikusok szinte mindegyike tett ugyan valamilyen homályos ígéretet a baj leküzdése érdekében, ezeket azonban nem sikerült egy megfelelő megoldást kínáló közös válaszba összegezni, ráadásul jó részüket azóta el is felejtették.

Sok ország indított azóta programokat a Föld légkörének 1,5-2 Celsius-foknál nagyobb melegedésének megelőzésére, ám ezek sem állnak össze egységes cselekvéssé.

Az energiaipari szakértő szerint nem szabad tovább várni arra, hogy a kollektív racionalitás, a nemzetek összefogása megoldja a problémát. Ehelyett a tudomány és az energiapiac összefogására kell bízni a válaszok megadását.

A jelenünk – de lehet más a jövőnk? Fotó: visualhunt.com

A legfontosabb cél, hogy olyan energiaforrásokat találjunk, amelyekhez a világ minden lakója megfizethető áron hozzá tud férni, így lehetővé teszik, hogy az emberek a átváltsanak a magas szén-dioxid-kibocsátással járó energiafelhasználásról egy alacsonyabbra.

Az áram tárolásának új technológiáival például nagy lépést lehetne tenni az időjárásfüggő alternatív energiaforrások felhasználásának gyors elterjesztése felé.

Ezek már elérhető közelségben vannak, akárcsak az energiafelhasználás hatékonyságát jelentősen javító technológiák.

A gazdaság sem maradhat ki

A tudomány és a vállalkozói szféra együttműködése olyan, mint a háború. Három dolog kell hozzá: pénz, pénz és pénz. Butler szerint ez származhatna a kormányoktól, alapítványoktól vagy befektetőktől. Úgy véli, nem szabadna megbotránkoznunk azon, ha egyesek profitot szereznek a világ megmentésén – az a fontos, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát.

Nick Butler ígéretesnek tartja például a London School of Economics kutatóinak Global Apollo Pragramme to Combat Climate Change kezdeményezését – olvashatjuk a napi.hu-n megjelent összefoglalóban.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam