2019. november 12., Jónás, Renátó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyógyul a Föld ózonrétege

Egy ENSZ-jelentés szerint gyógyul a Földet védő ózonréteg, amelyet korábban súlyosan károsítottak az aeroszolos spray-k és hűtőgázok.

A Földet körülvevő ózonréteg az 1970-es években kezdett vékonyodni. A tudósok világszerte megkongatták a vészharangot, hogy felhívják a figyelmet egyes vegyi anyagok ózonkárosító hatására. Ennek eredményeként

az északi félteke fölötti égbolton 2030-ra teljesen helyreállhat az ózonréteg, az Antarktisz fölül pedig 2060-ra szintén eltűnhet az ózonlyuk.

A déli félteke fölötti ózonréteg a század közepére gyógyulhat be – hangzott el hétfőn egy quitói konferencián. 

Az ózonlyuk az Antarktisz fölött 1998-ban. 
A földi légkör felső rétegében az ózonpajzs védi a bolygót az ultraibolya sugárzástól, amely számos problémát okoz, bőrrákot vált ki, és károsítja a terményeket
Fotó: NASA on The Commons/flickr.com

Az ENSZ jelentését társelnökként jegyző Paul Newman, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának vezető Föld-tudósa hangsúlyozta: ha tovább folytatódott volna az ózont károsító anyagok légkörbe jutása, annak komoly következményei lettek volna, de ezt sikerült megállítani.

Idén a Déli-sark fölött csaknem 25 millió négyzet-kilométernyi ózonlyuk tátongott, ám 2006-ban ez a lyuk még majdnem 30 millió négyzetkilométeres volt.

A lyuk szeptemberben és októberben tágul a legnagyobbra, és december végén tűnik el egészen az északi féltekén beköszöntő tavaszig. Brian Toon, a Coloradói Egyetem tudósa azonban figyelmeztetett arra, hogy az ózonréteg javulása még nem teljes sikertörténet: szerinte még csak ahhoz a ponthoz érünk el, ahonnan a gyógyulás elkezdődhet.

A jelentés kiemelte, hogy Kelet-Ázsiában 2012 óta a betiltott klór-fluór-karbon-kibocsátás növekedését mérik, bár a kibocsátó országot vagy országokat egyelőre nem sikerült azonosítani. Közben a CFC-vegyületeket helyettesítő anyagokat is le kell cserélni, mert azok a globális felmelegedést fokozzák. Korábban mi is írtunk hasonló esetekről, melyben eredményt is értek el az elkövetők felderítésében.

Neked ajánljuk
Rekordkicsi az ózonlyuk Rekordkicsi az ózonlyuk Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Nem csak a „világbékéért”, a tiszta tengerpartokért is tesznek a szépségkirálynők „Alkoss az esőerdőkért!” – Környezetvédelmi alkotópályázat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam