2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrál diákok sztrájkkal bírnák jobb belátásra a jövőjüket kockára tevő politikusokat

Diákok százai tervezik Ausztráliában, hogy november folyamán kivonulnak a tanórákról. Úgy érzik, 18 év alatti polgárokként nincs más eszköz a kezükben, hogy figyelmeztessék a politikusokat: a klímaváltozással kapcsolatos döntések halogatásával az ő jövőjüket teszik kockára.

A mozgalom kis méretű, helyi akciókkal kezdődött: három ausztrál diák egy 14 éves svéd társuk példáját követve a helyi parlamenti képviselő irodája előtt tiltakozott az ország klímaváltozással kapcsolatos politikája ellen. A három diáklányhoz további 50 fiatal csatlakozott, akik további eseményeket terveznek – számolt be a Guardian.

A diákok kezdeményezését felkarolta az Ausztráliai Fiatalok Klíma Koalíciója nevű szervezet, de a szüleik is segítettek nekik a weblap elkészítésében, valamint a közvélemény és a média tájékoztatásában.

Fotó: Australian Youth Climate Coalition/facebook.com

Mostanra az ország számos nagyvárosából diákok százai tervezik, hogy kivonulnak az osztálytermekből.

November 28-ára, 29-ére és 30-ára is tüntetéseket szerveznek a különböző államok parlamentjei elé. 

A Sydney-i tiltakozást szervező Jean Hinchliffe a Guardiannak nyilatkozva elmondta: „Azért csatlakoztunk, mert úgy éreztük, bár nem szavazhatunk, és nem vagyunk politikusok, mégsem ülhetünk ölbe tett kézzel. Ijesztő a tény, hogy a klímaváltozás lesz a jövőnk.”

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát Vízből lesz a jövő aranytömbje? Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam