2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ne várjon a csodára: ön is tehet azért, hogy élhető maradjon a Föld

Miközben az országok kormányai azon tanakodnak, hogy hány százalékkal és melyik évtized végére kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátás mértékét, mi akár ebben a pillanatban is tehetünk a bolygónk és az emberiség jövőjéért.

Azt eddig is tudtuk, hogy a globális felmelegedés komoly problémát jelent az emberiség jövőjére nézve, az Egyesült Nemzetek Szervezete Éghajlat-változási Kormányközi Testületének legújabb jelentése alapján azonban sokkal nagyobb a baj, mint azt korábban gondoltuk: azonnali és drasztikus lépéseket kell(ene) tenni a klímaváltozás kordában tartása érdekében. Természetesen rengeteg kutató dolgozik azon, hogy megoldás szülessen a problémára.

Ugyanakkor hiba lenne ölbe tett kézzel várni a csodát: az emberek tömegeinek, mindannyiunknak nap nap után meghozott egyszerű döntései is hozzátesznek a problémához – ugyanígy előrevihetnék a megoldást is.

Fotó: pxhere.com

A hvg.hu írása tíz tippet gyűjtött össze azoknak, akik hisznek az apró lépések erejében.

Közlekedés

Ismert tény, hogy a közlekedés jelentős mértékben szennyezi a levegőt, ezért olyan megoldást kell választani, amivel kiválthatjuk az autó használatát. Éppen ezért aki csak teheti, használja a tömegközlekedést, járjon gyalog vagy kerékpárral. Költözéskor pedig érdemes azt is figyelembe venni, hogy mennyire jó a környéken a tömegközlekedés, vannak-e kerékpársávok, vagy el lehet-e sétálni a munkahelyig.

Megújuló energia

Mivel az elektromos áram jelentős részét valamilyen környezetszennyező forrásból állítja elő a szolgáltató (legyen az egy szénerőmű vagy épp az atomhulladékot termelő atomerőmű), ezért érdemes más alternatívák után nézni. Jó megoldás lehet a napelemek telepítése, ami ugyan nem váltja ki teljesen a hálózatról kapott mennyiséget, de képes azt csökkenteni.

A mi kezünkben (is) van Fotó: Sweet Chili Arts/flickr.com

Vásároljunk hazai élelmiszert

A magyar zöldségek és gyümölcsök vásárlásával nemcsak a hazai gazdákat segíthetjük, de alapvetően a környezetet is óvjuk, a külföldről behozott termékeknél ugyanis jelentős mennyiségű káros anyag kerül a levegőbe a szállítás miatt.

A hvg.hu írásában további hasznos tippeket kaphatunk új, klímabarát mindennapjaink kialakításához.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam