2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A levegő minősége közügy – és egyéni felelősség

Bár a rossz levegőminőség legfőbb oka a helytelen lakossági fűtés, a társadalom nagy része ezzel nincs tisztában, és más szektort tesz felelőssé a légszennyezésért – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán, a „Fűts okosan!” tájékoztató kampány részeként szervezett konferencián.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a lakosság nem érzi saját felelősségét a 85 százalékos kibocsátásban, és hivatkozott arra, hogy egy februári 1000 fős, országos lefedettségű, reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 80 százaléka más szektort, az ipart és a közlekedést tette felelőssé. 

Ezért tudatosítani kell, hogy a levegőszennyezésért a helytelen fűtés során kibocsátott kis méretű részecskék miatt a lakosság is felelős, nem a szabályozott körülmények között működő ipart, illetve közlekedést kell hibáztatni.

Fotó: pixabay.com

A Rácz András szerint a válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tüzel, holott ezt jogszabály tiltja. Hozzátette, hogy a lakosság – tévesen – a kezelt fa eltüzelését is környezetbarátnak tekinti, noha az ezekben lévő vegyi anyagok elégetése veszélyes.

Praktikus tanácsként Rácz Zoltán kiemelte:

lakossági fatüzelésnél száraz tűzifát használjunk, széntüzelésnél pedig kerüljük a lignitet és a rossz minőségű barna szenet, továbbá ne égessük el a kerti hulladékot sem, hanem inkább komposztáljuk azt.

Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: a felmérés szerint a megkérdezettek 20-30 százaléka találkozott már a „Fűts okosan!” kampánnyal, vagyis a felvilágosító munka sikeres, folytatásra érdemes.

Neked ajánljuk
Ausztrália 97 milliárd forintnak megfelelő eurót költ klímavédelemre A klímaváltozás az amerikai hadsereg számára is komoly ellenfél Valóban jót tesznek a vegánok a Földnek – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam