2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el a román kormány

A román kormány új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el, amely az ENSZ Agenda 2030 keretstratégiájának gyakorlatba ültetését vállalja – közölte pénteken a román kormány.

A bukaresti kormány által elfogadott dokumentum a kabinet Fenntartható Fejlődési Főosztályának irányításával készült el. Borbély László államtanácsos, a kormányhoz tartozó főosztály vezetője kiemelte: a stratégia elfogadása azért is fontos, mert a Románia által a jövő év első felében betöltött soros EU-elnökség prioritásai közé tartozik a fenntartható fejlődés is.

Az Európai Unió továbbra is globális vezető szerepet óhajt betölteni a fenntartható fejlődésben, „ebben a kedvező helyzetben Romániának kiváló esélye van arra, hogy a fenntartható fejlődés regionális központja legyen” – fogalmazott Borbély László.

A stratégia által megnevezett 17 célkitűzés három fő alappillérre épül: a gazdasági fejlődésre, a társadalmi igazságosságra és a környezetvédelemre.

A dokumentum egy minisztériumközi bizottság létrehozását is javasolja a román miniszterelnök vezetésével. Borbély László elmondta, hogy a következő lépés lesz a stratégia gyakorlatba ültetését segítő cselekvési terv kidolgozása.

Az ENSZ Agenda 2030 elnevezésű stratégiája elsősorban az éhínség és a szegénység felszámolását, a globális felmelegedés megakadályozását, az oktatás és az egészségügyi ellátás mindenkire való kiterjesztését és a nemek közötti egyenlőség elősegítését tűzte ki célul.

Neked ajánljuk
Lesújtó eredmények világszerte az éghajlatváltozás elleni harcban Katowicében az emberiség jövőjéről döntenek Az aszály miatt adják el lányaikat az afgán szülők 7500 tonna: már az űr is tele van szeméttel Pályázat innovatív, energiatudatosságra fókuszáló ötletekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam