2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el a román kormány

A román kormány új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el, amely az ENSZ Agenda 2030 keretstratégiájának gyakorlatba ültetését vállalja – közölte pénteken a román kormány.

A bukaresti kormány által elfogadott dokumentum a kabinet Fenntartható Fejlődési Főosztályának irányításával készült el. Borbély László államtanácsos, a kormányhoz tartozó főosztály vezetője kiemelte: a stratégia elfogadása azért is fontos, mert a Románia által a jövő év első felében betöltött soros EU-elnökség prioritásai közé tartozik a fenntartható fejlődés is.

Az Európai Unió továbbra is globális vezető szerepet óhajt betölteni a fenntartható fejlődésben, „ebben a kedvező helyzetben Romániának kiváló esélye van arra, hogy a fenntartható fejlődés regionális központja legyen” – fogalmazott Borbély László.

A stratégia által megnevezett 17 célkitűzés három fő alappillérre épül: a gazdasági fejlődésre, a társadalmi igazságosságra és a környezetvédelemre.

A dokumentum egy minisztériumközi bizottság létrehozását is javasolja a román miniszterelnök vezetésével. Borbély László elmondta, hogy a következő lépés lesz a stratégia gyakorlatba ültetését segítő cselekvési terv kidolgozása.

Az ENSZ Agenda 2030 elnevezésű stratégiája elsősorban az éhínség és a szegénység felszámolását, a globális felmelegedés megakadályozását, az oktatás és az egészségügyi ellátás mindenkire való kiterjesztését és a nemek közötti egyenlőség elősegítését tűzte ki célul.

Neked ajánljuk
Guterres újraválasztása esetén továbbra is a klímaválság és a szegénység ellen küzdene Az ENSZ-főtitkár több határozott lépést követelt a világ vezetőitől A klímaváltozás többeket tett hontalanná, mint a háborúk Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam