2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban kéne hinnünk a kis lépések erejében

A klímaváltozással járó rendkívüli időjárási jelenségeket mindenki tapasztalhatja már Magyarországon is. Ennek ellenére az egyéni felelősség és cselekvés hatékonyságának megítélése hazánkban rendkívül alacsony. Pedig alulról jövő kezdeményezések nélkül lehetetlen hatékonyan visszafogni a környezetszennyezést.

Az államok elbukni látszanak a klímaváltozás megállításában, de a kis, lokális szereplők egyre aktívabbak. Természetesen a magyar társadalomban sem egyöntetű a személyes felelősség hárítása. A G7 a 2016-os European Social Survey adatai alapján vizsgálta meg, melyik csoportok tudatosak a klímaváltozással kapcsolatban.

Jelentős különbségek vannak az egyéni felelősség átérzésében a különböző jövedelmű csoportok között is.

Azok, akik számára nem jelent problémát a megélhetés, sokkal inkább tudatában vannak az egyéni felelősségüknek. 

Fotó: Alex Indigo/flickr.com

A különböző iskolázottságú csoportok egyéni felelősségérzete nagyban eltér a kérdéssel kapcsolatban.

Az alacsonyabb végzettségűek sokkal kevésbé tartják magukat érintettnek, mint a magasabb végzettségűek. Az iskolázottság növekedésével egyre inkább emelkedik a felelősségtudat is, igaz, még a diplomások körében is elmarad az európai átlagtól.

Regionálisan is nagy különbségek vannak az országon belül ebben a kérdésben. Kiemelkednek a Nyugat-Dunántúlon élők az észak- és nyugat-európai szintet közelítő felelősségérzetükkel, miközben a Dél-Alföldön és a Közép-Dunántúlon még a magyar átlaghoz képest is jóval kevésbé tartják saját felelősségüknek a klímaváltozás elleni fellépést az emberek.

Fotó: pxhere.com

Érdekes eltérések látszódnak abban is, ahogy a különböző típusú településeken élők vélekednek a kérdésben,

a nagyvárosok elővárosaiban élők ugyanis rendkívül alacsonyra értékelték a saját felelősségüket a többiekhez képest.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a nők inkább tartják saját felelősségüknek a klímaváltozás elleni cselekvést, mint a férfiak. Nem számít viszont ebből a szempontból a kor és az, hogy van-e gyermeke a válaszadónak.

Neked ajánljuk
Áder János online nyitotta meg az idei Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet Áder János online nyitotta meg az idei Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet Mindenki lehet ételmentő! Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam