2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha a grönlandi jég elolvad, nagy bajban leszünk

Az egyre több és egyre szélsőségesebb időjárási anomáliát okozó klímaváltozás egyik, ha nem a legfontosabb összetevője Földünk jégsapkáinak olvadása, az Északi- és Déli-sarkot körülölelő jégmezők vékonyodása, tömegük folyamatos csökkenése.

A melegedő óceánok egyre csökkenő szén-dioxid-megkötő képessége, a jégolvadás következtében emelkedő vízszint olyan problémák, amikre egyre nagyobb figyelmet fordítanak a klímakutatók – olvashatjuk az Index izgalmas képriporttal kiegészített beszámolójában.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA a nem éppen támogató politikai környezet ellenére élen jár a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokban.

Fotó: pixabay.com

Az egyik jelenleg is folyamatban lévő kutatás az OMG (Oceans Melting Greenland).
A program elnevezése illeszkedik a NASA legendásan vicces mozaikszavainak sorába, és a helyzet súlyosságára is ráirányítja a figyelmet: az OMG az Oh My God – „Úristen!” – közkeletű internetes rövidítése.

A NASA kutatói azt vizsgálják, hogy az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger melegedése milyen hatással van a Grönlandot borító jégtakaró olvadására.

A tudósok évek óta aggódva tapasztalják, hogy a grönlandi gleccserek is visszahúzódóban vannak, csakúgy mint világszerte másutt is.

Fotó: goodfreephotos.com

Ekkora tömegű jég olvadása katasztrofális következményekkel fog járni: a tengerek emelkedő vízszintje egész biztosan elönti az alacsonyan fekvő, sűrűn lakott partvidéki városokat, iparterületeket – hacsak nem születik megoldás a jégolvadás megállítására, vagy a part menti védekezés radikális fejlesztésére.

A 30 millió dolláros költségvetésű OMG a legnagyobb szabású klímakutató projekt jelenleg a világon, és célja a vízszint várható emelkedésének minden eddiginél pontosabb és következetesebb előrejelzése, azaz elsősorban annak kiderítése, hogy milyen gyorsan olvadnak a sarki jégmezők a melegedő óceáni áramlatok következtében.

Az Indexen megjelent írás a  projekt keretében megvalósuló vizsgálatokról és az alkalmazott technológiáról is további izgalmas részleteket közöl, a sziget szépségét és a kutatók munkáját bemutató képsorozattal kiegészítve.

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát Vízből lesz a jövő aranytömbje? Hogyan lehet fenntartható a közbeszerzés? A legmelegebb május volt az idei a mérések kezdete óta
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam