2021. április 12., Gyula
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímabarát polgármesterek taroltak Amerikában

Úgy tűnik, a környezet megóvásáért elkötelezett polgármesterek politikai hovatartozásuktól függetlenül népszerűek az Egyesült Államokban.

A középidős választások kapcsán a száz legnagyobb amerikai nagyváros 12 polgármesterének kellett megmérettetnie magát, és a környezet iránt elkötelezett jelölteket rendesen újraválasztották – számolt be Mary Alice Haddad, a Wesleyan Egyetem civil mozgalmakkal és környezetvédelmi politikával foglalkozó professzora a GreenBiz-en megjelent írásában.

Mind a hat jelölt sikerrel járt, akik elkötelezettségüket a  Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez (Global Covenant of Mayors for Climate and Energy) való csatlakozással is kifejezték.

Természetesen nem valószínű, hogy a választók döntését pusztán a környezettel kapcsolatos felelősségérzet irányította volna, ugyanakkor úgy tűnik, az ilyen kérdéseket tudatosan kezelő városvezetők által hozott intézkedések elnyerik a közösség tetszését.

Oakland városában Libby Schaff lett a befutó Fotó: Basil D Soufi/Wikimedia Commons

Számos amerikai nagyváros tett az elmúlt évtizedekben komoly erőfeszítéseket a klímaváltozás visszaszorításáért. San Francisco 1990 és 2016 között 30%-al, New York 2005 és 2015 között 15 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását. A klímaváltozás nyomában járó természeti katasztrófákat különösen megsínylő Austin célul tűzte ki, hogy 2050-re nettó zérókibocsátású várossá váljon. 

A jelenség nem egyedülálló – a városok világszerte vezető szerepet visznek a klímaváltozás elleni küzdelemben. A Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez már 127 ország 9000 önkormányzata csatlakozott: köztük 40 magyar város is.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra Felhagynak végre a bankok a környezetszennyezés finanszírozásával? Rengeteg pénzt szán Amerika közlekedésfejlesztésre A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz
Tovább a forrásra: greenbiz.com
Vissza
Hírfolyam