2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyire lehetünk biztosak abban, hogy tisztán emberi eredetű a klímaváltozás?

Egyszerre optimista és borúlátó Mika János éghajlatkutató. Ha nem fékezzük civilizációnk üvegházgáz-kibocsátását, elérhetjük azt a pontot, ahol visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az éghajlatváltozásban.

Előfordulhat, hogy nem emberi eredetű a klímaváltozás – de ennek nagyon kicsi a valószínűsége, fogalmazott Mika János éghajlatkutató a Piac és Profit legújabb számában megjelent interjúban.

A tudós hozzátette: ahhoz, hogy a tudomány világa tévedjen ezzel kapcsolatban, egyszerre két tényezőnek kellene teljesülni: az egyik, hogy a szakemberek nagyon túlbecsüljék a szén-dioxid és más üvegházgázok hatását; a másik, hogy az adatokból nyilvánvaló globális felmelegedést valamilyen más, számunkra ismeretlen tényező okozza, és nem az üvegházgázok feldúsulása.

Fotó: publicdomainpictures.net

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) azt állítja, 95 százalék a valószínűsége, hogy minimálisan az utóbbi fél évszázadban a klímaváltozás legalább felét az ember okozta. 

Ezt a nagyon óvatos megfogalmazást az indokolja, hogy korábban is voltak olyan hirtelen változások a Föld éghajlatában, amelyeket még biztosan nem az ember okozott – és egyelőre nem sikerült egyértelmű magyarázatot találni rájuk.

A klímaváltozás társadalmi hatásaival foglalkozó kérdések kapcsán a kutató úgy fogalmazott, az elmúlt időben érkezőket még inkább időjárás-menekültnek, mint klímamenekültnek lehet tekinteni.

Fotó: USAID/Wikimedia Commons

„A 2011-es arab tavasz előtti öt évből Szíriában három esztendő aszályos volt. Ezt a Palmer-indexen mérik, aminek a négyes fokozata már rendkívüli aszályt jelent. A szíriaiak kettes és hármas fokozatúak voltak. Ráadásul ezekben a térségekben a népszaporulat is nagy, tehát eleve nehezen tudnak megélni, hát elvándorolnak” – mondta el Mika János.

Ugyanakkor még jóval a migránsügy előtt, 2007-ben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága úgy számolt, hogy ha 2050-ig nem mérsékeljük a klímaváltozás ütemét, akkor nagyjából 250 millió és egymilliárd fő körül lesz a klímamenekültek száma.

A teljes interjúrészlet a Piac & Profit online kiadásában, a teljes interjú pedig a  Piac & Profit novemberi számában olvasható.

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam