2019. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosságok száma Finnországban

A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosságok száma Finnországban: kutatók szerint a november és március között várható napfényhiány áll a háttérben. 

A klímaváltozás hatására a sötétség növekszik az ország déli és középső részén. A hótakaró csökkentené a sötétséget, mostanában azonban télen egyre gyakrabban inkább eső esik – mondta el Reija Ruuhela, a Finn Meteorológiai Intézet munkatársa.

Minél kevesebb a fény, annál több az öngyilkosság.

Finn naplemente Fotó: Giuseppe Milo/flickr.com

Hozzátette, hogy a férfiakat nagyobb mértékben érinti a probléma, mint a nőket. A férfiak esetében az öngyilkosságok kockázata az alacsony légnyomású időszakokban növekszik, míg a nőknél a magas légnyomás hatására. 

Az eredmények a klímaadatok és a finnországi öngyilkossági statisztikák összehasonlításán alapulnak. 

Finnországban az öngyilkosságok száma 1990 óta csökkent. A szakértő szerint azonban a klímaváltozás megállíthatja ezt a pozitív folyamatot.

A megszokott időjárás megváltozása világszerte megterheli az ember alkalmazkodóképességét Fotó: Giuseppe Milo/flickr.com

Mintegy 1500 öngyilkosságot jelentettek 1990-ben Finnországban, ezt követően a szám folyamatosan csökkent. 2016-ban azonban 757 esetet regisztráltak, ekkor 50-nel nőtt az öngyilkosságok száma a statisztikai hivatal jelentése szerint. 

Ruuhela szerint a finnek számára, akik a hideg időjárás elviselésére edződtek a történelem során, új jelenség a hosszú meleg időszak.

A szakértő szerint az országnak fel kell készülnie a melegebb időjárásra. A klímaváltozás és a mentális betegségek előfordulásának összefüggéseire világszerte egyre több tanulmány hívja fel a figyelmet.

Neked ajánljuk
Ma egy órán át mindenki a Földre gondol Tízmilliók érzik a saját bőrükön, hogy nagy a baj Idén 22 millió facsemetét ültet a kormány Egyre több magyar cég csatlakozik a Körforgásos Gazdaság Platformhoz A világ legintelligensebb madara
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam