2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi várna hazánkra egy felmelegedő jövőben?

Vészesen fogy az idő a klímaváltozás megakadályozására. Az ENSZ múlt hónapban megjelent klímaügyi jelentése azonnali és drasztikus lépéseket sürgetett annak elkerülése érdekében, hogy a folyamat visszafordíthatatlanná váljon. De mit jelentene ez Magyarországnak?

Az ENSZ klímajelentéséből évről évre negatívabb kép rajzolódik ki. Egyrészt a folyamatosan fejlődő mérési technikák miatt sokkal pontosabban lehet követni az éghajlatváltozást, másrészt bár az energiafelhasználás és a GDP-növekedés már Európában sem áll szoros összefüggésben, mégsem sikerült érdemben csökkenteni az üvegházhatást az előző jelentés óta – mondta el Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezetvédelmi Tanácsadó Irodájának vezetője a Privátbankár.hu-nak.

A szakértő szerint, ha nem sikerül betartani a most kijelölt utat, olyan melegedés indulna el, amit nem lehetne többé megállítani.

A hőség miatt a párásító berendezésnél hűsölők Budapesten, a Kossuth téren 2018. augusztus 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Magyarországon ez egyrészt a szárazabb klímában nyilvánulna meg, amely a mezőgazdaság számára lenne igazán kedvezőtlen, az ezzel járó költségnövekedés pedig az élelmiszerárakban is megjelenik majd. Ugyanis nem biztos, hogy a csapadék mennyisége kevesebb lenne, viszont az eloszlása megváltozna, mivel a nyári időszakban kevesebb, míg télen akár több is eshetne.

Másrészt a felmelegedésnek köszönhetően megjelenhetnek olyan invazív növény- és állatfajok, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi hazai élővilágot, és beláthatatlan károkat okozhatnak.

Már most megjelentek olyan szúnyogfajok, mint a tigrisszúnyog, amelyek trópusi betegségeket terjesztenek Fotó: pixnio.com

Az időjárási szélsőségek számának növekedése az Országos Meteorológiai Szolgálat adatain is látszik, egyre gyakrabban dőlnek meg a hideg- és melegrekordok.

Emellett Lenkei Péter arra számít, hogy nyáron még több lesz a hőségnap, amely lényegében ellehetetleníti a hosszabb ideig való kint tartózkodást. Ez az idősekre és betegekre már most komoly terhet ró, de a szakember szerint, ha a helyzet nem javul, ez mérhető nyomot hagy majd a halálozási rátán is. A szárazodás mellett pedig a forróbb napokat a mezőgazdaság is megszenvedné. 

Neked ajánljuk
Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Rendhagyó expedíció keres választ a változó klíma fontos kérdéseire Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben A tönkretett természet emberi nyomorúságot terem Mit érez egy gyermek, amikor az ismert világunk veszélybe kerül?
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam