2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség

Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud – figyelmeztetett a köztársasági elnök a klímaváltozásról tartott előadásában a Nyíregyházi Egyetemen pénteken.

Áder János emlékeztetett, hatvanöt évvel ezelőttig csak annyi erőforrást használt az emberiség, amennyit a Föld természetes körülmények között pótolni tudott.

Az 1950-es évekig gyakorlatilag a természet „kamataiból” élt, az utóbbi hat évtizedben azonban már az „alaptőkét” fogyasztja az ember.

„Így nem nehéz belátni, mi lesz akkor, ha ezeken a szokásainkon nem változtatunk” – tette hozzá.

János köztársasági elnök előadást tart a klímaváltozásról a Nyíregyházi Egyetemen 2018. november 16-án
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az intézmény Bessenyei-aulájában, többségében egyetemi hallgatók előtt tartott előadásában az államfő arról beszélt, hogy

az energiafogyasztás növekedése háromszorosan haladja meg az amúgy is drámai mértékű népességnövekedést, a vízfelhasználás pedig kétszer olyan gyorsan nő, mint az emberiség lélekszáma.

A víz az úr

A vízfelhasználás gyors növekedése ellenére nem lehet annyi édesvizet előállítani, amennyi megfelelő módon biztosítaná a népesség ellátását, illetve a mezőgazdasági és az ipari igényeket is ki tudná elégíteni – fogalmazott.

Fotó: shutterstock.com

Egyre több víz fogy, és egyre nagyobb lesz a szennyezés – fejtette ki Áder János, hozzátéve, ez a probléma lesz az egyik legnagyobb kihívás a Föld jövője szempontjából. A mostani 7,5 milliárdos népesség 2050-re már a 9 milliárdot is elérheti, ami nagyon megterheli majd a Föld eltartó képességét – fűzte hozzá.

Melegedő világ

A grafikonokkal, bejátszásokkal és videókkal illusztrált prezentációjában az államfő a Föld hőmérséklet-változásaival kapcsolatban azt mondta, az elmúlt ezer évben egy „lehűlési időszakban” volt a bolygó, amely nagyjából a 19. század közepéig tartott. A lehűlés tendenciája az elmúlt közel kétszáz évben megtört, azóta a földfelszín hőmérséklete radikálisan és folyamatosan nő.

Nyilvánvaló, hogy a szén-dioxid-szint emelkedése és a hőmérséklet növekedése között ok-okozati összefüggés van, 1,5 Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedést pedig – a tudomány szerint – már veszélyes átlépni

– emlékeztetett a köztársasági elnök.

Megjegyezte azt is, hogy a gazdasági fejlődés, a „termeld ki, használd és dobd el” szemlélet miatt hatalmas mennyiségű szemét halmozódott fel a világban Fotó: shutterstock.com

Az államfő kifejtette:

A klímaváltozás hatásait nyolcvan százalékban a vízellátás, vízhiány problematikáján keresztül érzi az emberiség, a felmelegedéssel olyan változások indulnak el, amelyek teljesen megváltoztatják a Föld hidrológiai ciklusát.

Hozzátette, az egyenlőtlenebb csapadékeloszlás, az egyre gyakoribb aszályok és özönvizek váltakozása miatt a szemünk előtt bontakozik ki egyszerre a kevés, a sok és a szennyezett víz „drámája” is.

Neked ajánljuk
Itthon a Felső-Tisza-vidék járhat a legrosszabbul Klíma- és természetvédelmi akciótervet fogadott el a kormány Az Európai Bizottság első munkaprogramja a klímasemleges átállásra összpontosít Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Zavarták a nagy fák a panorámát a Balatonnál, gázolajjal locsolták, hogy ne nőjenek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam