2021. március 2., Lujza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fiatalok támogatása és az éghajlatváltozás elleni fellépés az EP pénzügyi prioritásai között

A fiatalok és a klímavédelem ügye is jól járna az unió következő hosszú távú költségvetéséről szóló állásfoglalás elfogadásával.

A képviselők több forrást kérnek a fiatalokat, a kutatást, a növekedést, a munkahelyteremtést és az éghajlatváltozás elleni fellépést támogató programokra.
Emellett megfelelő forrásokra van szükség az új kihívások kezelésére, köztük a migrációs és védelmi kiadásokra.

A parlament által kiemelt prioritások közül a klímavédelem és az oktatás érdekeit szolgálják (a teljesség igénye nélkül) a következő javaslatok:

  • az éghajlatváltozás kezelésére szánt összeget legalább az MFF ( a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetés) összegének 25 százalékában állapítsák meg, amelyet a lehető leghamarabb, de 2027-ig mindenképp emeljenek 30 százalékra.
  • a Horizon Europe kutatási programra szánt összeget emeljék 2018-as árakon számított 120 milliárd euróra;
  • növeljék a közlekedési infrastruktúrára és a kis- és középvállalkozásokra szánt összeget;
  • őrizzék meg a mezőgazdaságra és kohézióra szánt összegek korábbi szintjét;
  • szánjanak kétszer annyit a fiatalok munkanélküliségének kezelésére, háromszor annyit az Erasmus+ programra.
Fotó: By Diliff/Wikimedia Commons

A Jan Olbrycht lengyel néppárti, Isabelle Thomas francia szocialista, Gérard Deprez belga liberális és Janusz Lewandowski lengyel néppárti jelentéstevő által jegyzett, a 2021 és 2027 közötti MFF-re vonatkozó, a parlamenti álláspontot tartalmazó időközi jelentést 429 szavazattal, 207 ellenszavazat és 40 tartózkodás mellett fogadták el.

A parlament kiemelte, hogy egységes és készen áll a következő, a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó hosszú távú költségvetésről (MFF) szóló tárgyalások elkezdésére a tagállami szakminisztereket tömörítő Tanáccsal. A képviselők egyben sajnálatukat fejezték ki, hogy a tagállamok még nem jutottak előre közös álláspontjuk kialakításában.

Az Index cikke részletesen tárgyalja az időközi jelentésben foglalt további prioritásokat, illetve a költségvetés bevételi oldalának szabályozására tett javaslatokat is.

Neked ajánljuk
Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez Az egyéni példa ereje: amikor egy elkötelezett milliókat mozgat meg Egy melegedő földön az erdők sem sokáig lesznek a szövetségeseink Extrém alacsony vízállás: a hétvégén csaknem kiszáradtak a csatornák Velencében Kvöldsól, az izlandi bor – az ifjúság forrása
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam