2019. november 12., Jónás, Renátó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Melegebbé és szárazabbá válik Svájc a globális felmelegedés miatt

A globális felmelegedés hatására melegebbé és szárazabbá válik Svájc a jövőben, kevesebb hóra, de hevesebb esőzésere számítanak a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei, akik szerint az éghajlatváltozás mérséklésével jelentősen enyhíthetőek lennének a felsorolt változások.

Az ETH Zürich és a MeteoSwiss svájci meteorológiai szolgálat közös tanulmánya szerint a század közepére négy fő változás fogja formálni az ország klímáját, hacsak nem sikerül fokozni az éghajlatváltozás enyhítését célzó globális erőfeszítéseket.

A nyarak sokkal szárazabbak lesznek, ami együtt jár majd az átlagos csapadékmennyiség csökkenésével és a páratartalom növekedésével, valamint magasabb hőmérséklettel, ami szárazabb termőtalajt fog eredményezni.

Fotó: pixabay.com

A júniustól augusztusig tartó nyári hónapokban a felszínközeli átlagos levegő-hőmérséklet a jelenleginél 2,5-4,5 Celsius-fokkal lesz magasabb, és a leghosszabb csapadékmentes időszak akár három hét is lehet nyáron.

A forró nyári napok később még forróbbakká válnak, és a legmagasabb nyári hőmérséklet a mostaninál 2-5,5 Celsius-fokkal is magasabb lehet. Sokkal gyakoribb, szélsőségesebb hőhullámokra lehet majd számítani. 

A heves esőzések a jelenleginél sokkal gyakoribbá és intenzívebbé válnak. A napi maximális csapadékmennyiség átlagosan nagyjából 10 százalékkal lesz több a jelenleginél.

Fotó: maxpixel.net

Végezetül a telek sokkal melegebbek lesznek a mostaniaknál, ami 2-3,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést jelenthet.

A magasabb hőmérséklet miatt a heves esőzések sokkal gyakoribbá, a havazás viszont ritkábbá és enyhébbé válik. 

A szakemberek szerint ugyanakkor az éghajlatváltozás enyhítésével a század közepére a felsorolt változások csaknem fele, a század végére pedig nagyjából a kétharmaduk kiküszöbölhető lenne.

Neked ajánljuk
Nem csak a hangulat, a metánszint is emelkedett az Oktoberfesten Hova vezet a lázas semmittevés, amelyben élünk? Az Európai Unió, Norvégia és Izland erősíti az együttműködést az éghajlatváltozás ellen Nem csak a „világbékéért”, a tiszta tengerpartokért is tesznek a szépségkirálynők „Alkoss az esőerdőkért!” – Környezetvédelmi alkotópályázat
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam