2019. szeptember 15., Enikő, Melitta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

132 éves klímarekord dőlt meg Japánban

A meteorológiai mérések megkezdése óta idén fordult elő először, hogy Japán legészakibb szigetén, Hokkaidó sík területein ne esett volna hó november közepéig.

A szigeten 1886-ban kezdték meg az időjárási adatok gyűjtését, így technikailag 132 éves rekordról van szó. Ám valójában még ennél is régebbi melegrekord dőlhetett meg, mivel már 1886-ot megelőzően sem az enyhe időjárásáról volt híres a terület – írja japán híroldalak beszámolói alapján az Index.

Bár a sziget hegyvidéki részein már megjött az első hó, a hegyvidékeken kívül még novemberben is csak eső esett: Szapporóban és Hakodatéban, a két első meteorológiai állomás helyszínén nem volt még hó.

A tél elmaradása már csak azért is meglepő, mert Hokkaidó a világ hóban leggazdagabb helyei között van: elhelyezkedése miatt telente átlagosan 10-15 méter hó esik a szigeten Fotó: Lionel Leong/flickr.com

Sőt, az alacsonyabban fekvő sípályákon sem jobb a helyzet: a térség leghíresebb pályarendszerén, Niszekóban november elsején ugyan leesett két centi hó, de azóta már elolvadt. Tavaly ilyenkor már 18 centi hó volt a pályákon, két éve 3 centi, most egyelőre zöldellnek a lejtők.

Meteorológusok szerint a szokásosnál erősebb nyugati áramlatok okolhatók a jelenségért, amelyek a korábbi évekhez képest több meleg levegőt juttattak a sziget felé, megakadályozva ezzel a lehűlést.

Emiatt az idei október végi középhőmérséklet 1,9 fokkal, a november eleji 2,5 fokkal volt melegebb az átlagosnál. A szigetországban az idei nyár is bővelkedett szélsőségekben.

Neked ajánljuk
Kezdhetünk hozzászokni a szélsőséges időjáráshoz Közel 35 fokot mértek az északi sarkkörnél Súlyos időjárási fenyegetés érint szinte minden második magyart David Gilmour: Gitáraukcióval a klímaváltozás ellen Feltalálták a szolármotort
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam