2019. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A holland kormány fellebbez a szigorúbb kibocsátáscsökkentést elrendelő bírói ítélet ellen

Fellebbezni fog a holland kormány azon októberi bírói ítélet ellen, amelynek értelmében a tervezettnél nagyobb mértékben kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Eric Wiebes holland gazdasági miniszter arról számolt be, hogy a szóban forgó ítélet felülvizsgálatát fogja kezdeményezni a legfelsőbb bíróságon, hogy biztossá váljon, az ügyben eljáró fellebbviteli tanács helyesen alkalmazta a jogot. Az ítélet értelmében 2020 végéig legalább 25 százalékkal vissza kell szorítani a kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

A kormány képviselői azzal érveltek, hogy kizárólag a parlamentre kellene hagyni a döntést a kérdésben, de a törvényszék kimondta, hogy az államnak kötelessége megóvnia polgárait a klímaváltozás veszélyeitől.

Fotó: pixabay.com

A kabinet szerint a bíróság kifogásolható módon befolyásol szakpolitikai ügyeket. A kormányt az Urgenda környezetvédő szervezet perelte be, leszögezve, hogy a Föld felmelegedése elleni harcban mutatott tétlenségével az állam megsérti az emberi jogaikat. A törvényszék a felpereseknek adott igazat. A jelenlegi kormányzati tervek értelmében 2020 végéig 23 százalékos csökkentést fognak elérni, 2030-ra pedig 49 százalékosat.

Az Urgenda példáját követve az utóbbi években hasonló eljárások indultak több más országban, például Belgiumban is.

Neked ajánljuk
Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika Húszezer diák tanítási időben követelt hatékony klímapolitikát a kormánytól Rosszul állnak a klímavédelemmel a gyorséttermek Propolisz – A természet házi csodaszere „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam