2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást – a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Az egyre gyakoribb szélsőséges erdőtüzek jelentősen megnövelhetik a szén-dioxid-kibocsátást a világban, ami pedig megnehezítheti a párizsi klímaegyezmény célkitűzésének elérését, azaz hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon – figyelmeztetnek klímakutatók.

Ugyan a becslések különböznek, és még mindig sok bizonytalanságot rejtenek, egyes szakértők szerint az erdőtüzek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásnak 20 százalékáért is felelhetnek. Ez az arány durván 30 százalékra nőhet az évszázad végéig az éghajlatváltozás mértékétől függően – írja a BBC cikke alapján a 24.hu.

A tűzvészek dupla csapást jelentenek a környezetnek, ugyanis egyrészt csökken az erdőterületek nagysága, amelyek megköthetnék a szén-dioxidot, másrészt az erdőtüzek tovább növelik a károsanyag-kibocsátást

– mondta a NASA Goddard Űrközpontjának tudósa, William Lau.

Az erdőtüzek füstje miatt rendkívül szennyezett a levegő Észak-Kaliforniában Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

Egy idei másik tanulmány ugyanakkor azt találta, hogy az erdőtüzekből felszabaduló szén-dioxid éves mennyisége csökkent az utóbbi 80 évben. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben az erdőterületek és szavannák nagy részét termőföldekké alakították át, így az erdőtüzek is mérséklődtek.

A tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy ez a csökkenés kisebb volt a vártnál, mert a tűzvészek egyre nagyobb területet érintenek, és egyre hevesebbek – éppen ezért tartanak a szén-dioxid-kibocsátás növekedésétől. 

Eddig ugyanakkor nem számszerűsítették, hogy a mostanában történt erdőtüzek mekkora kibocsátással jártak. Vannak becslések, miszerint tavaly az észak-kaliforniai erdőtüzek egy hét alatt annyi szén-dioxid-kibocsátással jártak, mint amennyit az összes autó és teherautó kibocsát az államban egy év alatt.

Fotó: MTI/AP/Ringo H.W. Chiu

A kutatók ráadásul arra is figyelmeztetnek, hogy miközben a felmelegedés miatt gyakoribbak az erdőtüzek, a tűzvészek hatására felgyorsul a felmelegedés is.

Más környezetvédelmi szakértők szerint ugyanakkor az erdőtüzekből származó károsanyag-kibocsátás még mindig kicsi az emberi tevékenységekből származó emisszióhoz képest.

Neked ajánljuk
Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Ausztrália szívesen lenne az ENSZ-klímacsúcs házigazdája Ezeket esszük 25 év múlva? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam