2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amíg a természet velünk van...

Amíg nem tudjuk megoldani, hogy a légkörbe pumpált hatalmas mennyiségű szén-dioxidot eltüntessük, csak a nagy, természetes szén-dioxid-elnyelők – például az óceánok és a tőzeglápok – hatékonyságában bízhatunk. De ha ez így van, jobban is vigyázhatnánk rájuk.

A szén-dioxidban gazdag tőzeggel borított élőhelyek bolygónk legnagyobb üvegházgáz-elnyelői közé számítanak – ideális feltételek között. Ugyanis ha a nem megfelelő időjárási körülmények, a szárazság, a növénytakaró elvesztése miatt pusztulásnak indulnak, nemcsak hogy nem képesek több szenet megkötni, de a korábban elnyelt mennyiség is felszabadul.

A Föld egyes részein, Kanadában, Szibériában és Délkelet-Ázsiában a pusztulóban lévő tőzeglápok már most is a szén-dioxid-kibocsátáshoz járulnak hozzá.

Tőzegláp Fotó: Tatiana Kitain/flickr.com

A Föld mindössze 3 százalékát borítja tőzeg, ugyanakkor ezek a területek tárolják a talajban megkötött szén-dioxid 30 százalékát – idézi Qianlai Zhuangot, a Purdue-i Egyetem földtudományi professzorát a ScienceDaily.

A professzor Sirui Wanggal együttműködésben Amazónia perui részének tőzeggel borított területeiről készített egy 12 ezer évet felölelő modellt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy

a század végére csak ez a terület 500 millió tonna szén-dioxidot juttathat a légkörbe – ez a kőolajszármazékokból eredő jelenlegi kibocsátás mintegy 5 százalékának felel meg.

A kutatók eredményei alapján a hőmérséklet növekedése rontja, a nagyobb mennyiségű csapadék hosszú távon javítja a tőzeges területek elnyelőképességét – ugyanakkor a klímaváltozással együtt járó szárazság és az egyre fokozódó földhasználat egyaránt rontja a működésüket, ami egy ördögi kör kialakulásával fenyeget.

Neked ajánljuk
A fával borított területek növelését sürgeti Áder János Brazíliában az esőerdő több szén-dioxidot bocsát ki, mint amennyit elnyel Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam