2019. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fellázadt a kis ország, amelyik a klímaváltozás nagy vesztese

Vanuatu, a csendes-óceáni ország, amely a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztese, azt fontolgatja, hogy be fogja pereli a legnagyobb légszennyezést okozó országokat.

Ahogyan a trópusi viharok erősödnek, a nem túl erős gazdaságú csendes-óceáni országoknak egyre nehezebb megbirkózniuk velük, továbbá az alacsony fekvésű szigeteget lassan a tengerszint-emelkedés is komolyan fenyegeti – számolt be az RFI nyomán az azonnali.

Szép kilátás, sötét kilátások Fotó: Phillip Capper from Wellington/Wikimedia Commons

Mindezt Ralph Regenvanu külügyminiszter jelentette be egy a klímaváltozásról tartott virtuális politikai csúcson. Regenvanu elmondta, hogy a nagy fosszilis anyagokat kitermelő vállalatokat, valamint az őket támogató országokat is beperelhetik.

„A kormányom most vizsgálja a lehetőségeket, hogy hogyan használhatná fel az igazságügyi rendszereket – beleértve a nemzetközi jogot is –, hogy megtéríttesse a klímaváltozás miatt okozott károkat azon vállalatokkal, pénzügyi intézményekkel és kormányokkal, amelyek aktívan és tudatosan egzisztenciális veszélyt teremtettek Vanuatura nézve”

– mondta a miniszter.  

Szerinte ugyanis igazságtalan, hogy a katasztrófák elsősorban azokat az országokat sújtják, amelyek egyáltalán nem tehetnek a klímaváltozásról, és amelyek a legkevésbé profitálnak a fosszilis üzemanyagok kitermeléséből.

Vanuatunak 260 000 lakosa van, ők nyolcvankét kis, vulkanikus mozgások által képződött szigeten élnek, melyek közül sok csupán egy méterrel van a tengerszint fölött Fotó: Niceley/Wikimedia Commons

Vanuatu nem az egyetlen ország, amely kártérítést követel, hasonló szándékot jelentett be már a Fülöp-szigetek, Peru és az Egyesült Államoknak több állama is.

Neked ajánljuk
Áder Jánost is felszólalásra kérték a New York-i klímacsúcson Őrizetbe vették az Extinction Rebellion aktivistáit Londonban Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán Nő a világ növényiolaj-termelése Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam