2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A soron következő klímacsúcs házigazdája erdőültetésre biztatja a világot

A 24. Éghajlat-változási keretegyezmény konferenciára (COP24) december 3. és 14-e között kerül sor Katowicében, Lengyelországban. A házigazda az eseményre készülve az erdők különleges szerepét hangsúlyozta a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az IPCC legutóbbi, drámai jelentésében kiemelte, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 1,5 °C-os szinten tartásához számos egyéb erőfeszítés mellett az erdővel fedett területek nagyságát a 2010-es állapothoz képest 9,5 millió négyzetkilométerrel kellene növelni. Ez Kínával azonos méretű területnek felelne meg – írja a Reuters.

Lengyelország területének egyharmadát erdő borítja, és az ország további fákat is ültet Fotó: www.publicdomainpictures.net

A kormány a klímacsúcsra készülve az úgynevezett Carbon Forest Project mellett foglalt állást, amelyek a tervek szerint mintegy 1 millió tonna szén-dioxid elnyeléséről gondoskodnának.

Ugyanakkor az ország kritikusai – akik eleve nehezményezték, hogy a széntől erősen függő, és a Białowieża-erdővel kapcsolatban a figyelem középpontjába került Lengyelország legyen a klímacsúcs házigazdája – csak PR-fogásként értékelték a nyilatkozatokat.

A Greenpeace úgy fogalmazott, „nagyon kevés tudományos bizonyíték támasztja alá a szénelnyelő erdőültetvények (Carbon Forest Farm) hatékonyságát, és teljesítményük elenyésző Lengyelország üvegházgáz-kibocsátásához viszonyítva.”

Katowice Fotó: Umkatowice/Wikimedia Commons

Lengyelország többször hangsúlyozta, hogy időre van szüksége a széntől való függőségének felszámolására, ugyanakkor kampányokat indított az erdők ültetése és az elektromos üzemű autók népszerűsítése érdekében.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Mose ismét megmentette Velencét
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam