2020. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A soron következő klímacsúcs házigazdája erdőültetésre biztatja a világot

A 24. Éghajlat-változási keretegyezmény konferenciára (COP24) december 3. és 14-e között kerül sor Katowicében, Lengyelországban. A házigazda az eseményre készülve az erdők különleges szerepét hangsúlyozta a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az IPCC legutóbbi, drámai jelentésében kiemelte, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedés 1,5 °C-os szinten tartásához számos egyéb erőfeszítés mellett az erdővel fedett területek nagyságát a 2010-es állapothoz képest 9,5 millió négyzetkilométerrel kellene növelni. Ez Kínával azonos méretű területnek felelne meg – írja a Reuters.

Lengyelország területének egyharmadát erdő borítja, és az ország további fákat is ültet Fotó: www.publicdomainpictures.net

A kormány a klímacsúcsra készülve az úgynevezett Carbon Forest Project mellett foglalt állást, amelyek a tervek szerint mintegy 1 millió tonna szén-dioxid elnyeléséről gondoskodnának.

Ugyanakkor az ország kritikusai – akik eleve nehezményezték, hogy a széntől erősen függő, és a Białowieża-erdővel kapcsolatban a figyelem középpontjába került Lengyelország legyen a klímacsúcs házigazdája – csak PR-fogásként értékelték a nyilatkozatokat.

A Greenpeace úgy fogalmazott, „nagyon kevés tudományos bizonyíték támasztja alá a szénelnyelő erdőültetvények (Carbon Forest Farm) hatékonyságát, és teljesítményük elenyésző Lengyelország üvegházgáz-kibocsátásához viszonyítva.”

Katowice Fotó: Umkatowice/Wikimedia Commons

Lengyelország többször hangsúlyozta, hogy időre van szüksége a széntől való függőségének felszámolására, ugyanakkor kampányokat indított az erdők ültetése és az elektromos üzemű autók népszerűsítése érdekében.

Neked ajánljuk
Emberéleteket és gazdaságokat lehetne megmenteni az afrikai hőhullámok pontosabb dokumentálásával A klímavédelem előrébb való, mint a kényelem Mámoros hírek a szén-dioxid-hasznosítás világából Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam