2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sötét képet festett a jövőnkről Juhász Árpád

Sikerülhet mérsékelni a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét, mielőtt túl késő lenne?

„A fő cél az volt, hogy vita alakuljon ki a természetkárosító ember és a negatív folyamatokat lassítani képes modern technológiák versenyfutásáról” – mondta az InfoRádió kérdésére Juhász Árpád geológus azzal kapcsolatban, hogy az új technológiák, a digitalizáció miatt átalakult világ és a fenntartható fejlődés viszonya állt idén a 9. alkalommal megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcs középpontjában.

A Földet leginkább fenyegető problémák egyike a geológus szerint a klímaváltozás, amelyet a természeti tényezők mellett jórészt az emberi tevékenység okoz. „Ám hiába volt a párizsi klímaegyezmény, amelyet egyébként mintegy 190 ország írt alá, úgy látszik, romlott a helyzet, mivel növekedett a légkörbe bocsátott szén-dioxid mennyisége.”

Csak a kibocsátás arányai tolódtak el Fotó: libreshot.com

Az EU és az Egyesült Államok relatíve csökkentette az emissziót, ugyanakkor Kínában hihetetlen mértéket öltött a szén-dioxid-kibocsátás. Kína jelenleg is a nagyon jó minőségű feketekőszenét használja energiatermelésre.

Pedig Kína szerepe világviszonylatban annyira meghatározó, hogy amíg ott nincs lehetőség legalább a stabilizálásra, addig remény sem sok van.

– mondta el a klímakutató.

Maga a természet nagyon kevés olyan visszahatásra reagál, amelyik az emberi tevékenységet kompenzálni tudná. Amikor az ember elégeti a kőszenet, kőolajat, földgázt, akkor pillanatszerű gyorsasággal felszabadítja azt a szenet, amelyet a természet százmillió évek alatt megkötött. Így viszont azok a kompenzáló tényezők, amelyek az emberi beavatkozás előtt elegendőek voltak, már nem elégségesek.

Neked ajánljuk
Nem csak a hangulat, a metánszint is emelkedett az Oktoberfesten A globális metánkibocsátását mérő műholdmissziót indít Új-Zéland A maradók eltökéltebben dolgoznak a párizsi célokért Afrikának 600 millió ember energiaellátását kellene megoldania Legyen az ünnepi készülődés „lassú” és békés!
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam