2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb aggasztó melegrekord

Továbbra sem sikerült fordulatot elérni a globális üvegházgáz-kibocsátás alakulásában: a klímaváltozást és globális felmelegedést okozó, jelentős részben emberi tevékenységből származó gázok légköri koncentrációja új rekordot ért el tavaly.

A légköri szén-dioxid-koncentrációja 2017-ben 405 ppm-re emelkedett, ami az elmúlt 3-5 millió év legmagasabb szintje a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éves jelentése szerint.

Csak 1990 óta 41 százalékkal fokozódott a légköri üvegházhatású gázok melegítő hatása.

A koncentráció napjainkban mintegy 46 százalékkal magasabb, mint az iparosodás előtti korszakban (1750 előtt). A koncentráció emelkedésének üteme ugyan csökkent az előző évhez képest, de így is az elmúlt évtized átlagához közel alakult.

A WMO jelentése szerint a koncentráció emelkedésének üteme azonban nem annyira az emberi intézkedéseknek köszönhető, sokkal inkább az El Niño jelenséggel függ össze, amely 2015–2016-ban a világ nagy részén aszályt okozva csökkentette a növényzet szén-dioxid-megkötő képességét is.

Amikor legutóbb ilyen mennyiségben volt jelen a szén-dioxid a Föld légkörében, a globális átlaghőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal haladta meg a mostanit, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel magasabban állt, mint jelenleg Fotó: publicdomainpictures.net

A többi jelentős üvegházhatású gáz koncentrációja is emelkedik, noha már most jóval magasabb az iparosodás előtti állapothoz képest.

A metán jelenlegi légköri koncentrációja 257 százaléka, a dinitrogén-oxidé pedig 122 százaléka az iparosodás előtti korszak értékeinek.

A Meteorológiai Világszervezet éves jelentése alapján tehát folytatódik az emelkedő trend, ami egyre csökkenti annak az esélyét, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésének mértékét sikerüljön a párizsi klímaegyezményben a világ országai által meghatározott 1,5 Celsius-fokos határon belül tartani.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam