2019. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegyi „napernyővel” védekeznének a felmelegedés ellen

Ha a napsugárzást tompító vegyszereket permeteznének szét a Föld légkörében, azzal lassítható lenne a globális felmelegedés – vélik a Harvard és a Yale Egyetem kutatói. 

Egy új tanulmány szerint az úgynevezett sztratoszferikus aeroszolinjekcióval (SAI) felére lehetne csökkenteni a klímaváltozást okozó hőmérséklet-emelkedés mértékét – számolt be az MTI alapján az Index.

A kutatók egy külön erre a célra kifejlesztett repülőgéppel permeteznének szét a sztratoszféra alsóbb rétegeiben, nagyjából 19,3 kilométeres magasságban nagy mennyiségű szulfátrészecskét, hogy azok visszaverjék a bejövő napsugárzás egy részét a világűrbe.

A sztratoszferikus aeroszolinjekciónak számos negatív következménye is lehet. A világ egyes részein aszályt vagy szélsőséges időjárást okozhat, megrongálhatja a termőföldeket, és közegészségügyi fenyegetéssé is válhat. (A kép illusztráció.)  Fotó: pixabay.com

Az Environmental Research Lettersben publikált tanulmány szerint 3,5 milliárd dollárból (994 milliárd forint) lehetne elindítani 2033 körül egy 15 évesre tervezett SAI-projektet. 

A szakértők megjegyezték, hogy ez csak egy elméletben létező forgatókönyv, ami bizonytalan kimenetelű és nagyon vakmerő vállalkozás, de technikailag kivitelezhető és olcsó megoldás lenne.

Neked ajánljuk
Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika Húszezer diák tanítási időben követelt hatékony klímapolitikát a kormánytól Csökkenhet a növények szén-dioxid-elnyelő képessége Propolisz – A természet házi csodaszere „Válogatós vagyok” – társasjátékosztó workshop pedagógusoknak!
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam