2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegyi „napernyővel” védekeznének a felmelegedés ellen

Ha a napsugárzást tompító vegyszereket permeteznének szét a Föld légkörében, azzal lassítható lenne a globális felmelegedés – vélik a Harvard és a Yale Egyetem kutatói. 

Egy új tanulmány szerint az úgynevezett sztratoszferikus aeroszolinjekcióval (SAI) felére lehetne csökkenteni a klímaváltozást okozó hőmérséklet-emelkedés mértékét – számolt be az MTI alapján az Index.

A kutatók egy külön erre a célra kifejlesztett repülőgéppel permeteznének szét a sztratoszféra alsóbb rétegeiben, nagyjából 19,3 kilométeres magasságban nagy mennyiségű szulfátrészecskét, hogy azok visszaverjék a bejövő napsugárzás egy részét a világűrbe.

A sztratoszferikus aeroszolinjekciónak számos negatív következménye is lehet. A világ egyes részein aszályt vagy szélsőséges időjárást okozhat, megrongálhatja a termőföldeket, és közegészségügyi fenyegetéssé is válhat. (A kép illusztráció.)  Fotó: pixabay.com

Az Environmental Research Lettersben publikált tanulmány szerint 3,5 milliárd dollárból (994 milliárd forint) lehetne elindítani 2033 körül egy 15 évesre tervezett SAI-projektet. 

A szakértők megjegyezték, hogy ez csak egy elméletben létező forgatókönyv, ami bizonytalan kimenetelű és nagyon vakmerő vállalkozás, de technikailag kivitelezhető és olcsó megoldás lenne.

Neked ajánljuk
Egymilliárd tonna szén-dioxidot kell kivonni a légkörből 2025-ig Az éghajlatváltozást tartják a legaggasztóbb problémának az európaiak A biztosítókat is kihívás elé állítja a klímaváltozás Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam