2019. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegyi „napernyővel” védekeznének a felmelegedés ellen

Ha a napsugárzást tompító vegyszereket permeteznének szét a Föld légkörében, azzal lassítható lenne a globális felmelegedés – vélik a Harvard és a Yale Egyetem kutatói. 

Egy új tanulmány szerint az úgynevezett sztratoszferikus aeroszolinjekcióval (SAI) felére lehetne csökkenteni a klímaváltozást okozó hőmérséklet-emelkedés mértékét – számolt be az MTI alapján az Index.

A kutatók egy külön erre a célra kifejlesztett repülőgéppel permeteznének szét a sztratoszféra alsóbb rétegeiben, nagyjából 19,3 kilométeres magasságban nagy mennyiségű szulfátrészecskét, hogy azok visszaverjék a bejövő napsugárzás egy részét a világűrbe.

A sztratoszferikus aeroszolinjekciónak számos negatív következménye is lehet. A világ egyes részein aszályt vagy szélsőséges időjárást okozhat, megrongálhatja a termőföldeket, és közegészségügyi fenyegetéssé is válhat. (A kép illusztráció.)  Fotó: pixabay.com

Az Environmental Research Lettersben publikált tanulmány szerint 3,5 milliárd dollárból (994 milliárd forint) lehetne elindítani 2033 körül egy 15 évesre tervezett SAI-projektet. 

A szakértők megjegyezték, hogy ez csak egy elméletben létező forgatókönyv, ami bizonytalan kimenetelű és nagyon vakmerő vállalkozás, de technikailag kivitelezhető és olcsó megoldás lenne.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a homokviharokat is felkorbácsolja Mindenki a klímáért emel szót Madridban: bent a döntéshozók, kint a demonstrálók Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Gyorsvonatokkal zöldítene a KLM is Nem csak a nagyvállalatok engedhetik meg maguknak a fenntarthatóságot
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam