2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ENSZ-jelentés: több mint felére kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét

A globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való korlátozásához 2030-ra 55 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2017-es szinthez képest, az ENSZ kedden bemutatott jelentése alapján.

A 9. alkalommal kiadott tanulmány arra sürgeti az egyes országokat, hogy tegyenek hatékonyabb intézkedéseket az emisszió csökkentése érdekében kitűzött nemzeti célok eléréséhez.

Háromévnyi stabilitás után 2017-ben rekordmértékben növekedett az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális mértéke, és semmi nem utal a folyamat változására. 

Az elmúlt évben 53,5 gigatonnányi szén-dioxid-kibocsátást mértek, ami 0,7 gigatonnányival több, mint a 2016-os adat.

Füstbe mennek a kilátásaink Fotó: pxhere.com

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja, az UNEP szerint a párizsi egyezményben foglalt kötelezettségek hatására 2030-ra csak hatmilliárd tonnával csökkenne a kibocsátás mértéke, ami azt jelenti, hogy 2100-ra valójában 3 Celsius-fokkal növekedne a hőmérsékletet, ezt követően pedig tovább folytatódna a melegedés.

Az üvegházhatású gázok emisszióját ezért 2030-ra a 2017-es szinthez képest 25 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fokban korlátozódjon.

A 1,5 Celsius-fokos, jóval ambiciózusabb cél eléréséhez 55 százalékos csökkentésre van szükség.

A szakértők szerint csak a 1,5 Celsius-fokos korlátozással kerülhetők el a hosszú távú és visszafordíthatatlan változások Fotó: pexels.com

Elemezték az egyes országok által kitűzött célok hatását, és azt, hogy ezek elegendőek-e ahhoz, hogy 2 Celsius-fok alatt maradjon a globális hőmérséklet emelkedésének mértéke.

Az elemzések szerint 2030-ra a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége 13-15 milliárd tonnával több lehet, mint amennyi még megengedett ahhoz, hogy ebben az évszázadban a kitűzött szint alatt maradjon a globális felmelegedés mértéke.

A jelentést a vasárnap Lengyelországban kezdődő ENSZ-klímakonferencia alkalmából mutatták be. A december 14-ig tartó tanácskozás célja, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez szükséges „szabálykönyvet” megalkossák.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam