2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vasárnap kezdődik és két hétig tart Katowicében az ENSZ klímaváltozási világkonferenciája

A résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak majd.

A sziléziai szénerőművek termelik meg jelenleg Lengyelország energiaszükségletének nyolcvan százalékát. A korszerűtlen technológia miatt azonban ez a térség az ország legszennyezettebb vidéke. A károsanyag-kibocsátás főleg a téli hónapokban többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket.

Nem hiába Szilézia fővárosában, Katowicében rendezik meg idén az ENSZ klímaváltozási világkonferenciáját, amely vasárnap kezdődik, és majdnem két héten át tart.

Fotó: pexels.com

A csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig két Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést, az iparosodást megelőző szinthez képest. 

A lengyel kormány tekintélyes vállalással érkezik a csúcstalálkozóra.

A két évtizedre szóló lengyel energiastratégia szerint egyharmadával csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátás mértékét, és a szénalapú áramtermelést is harminc százalék alá kívánják nyomni alternatív energiaforrások támogatásával.

Ez azonban a Greenpeace aktivistái szerint nem elegendő. Kilencfős csoportjuk felmászott egy közép-lengyelországi szénerőmű 180 méter magas hűtőtornyára.

Forrás: Greenpeace Polska/youtume.com

Akciójukkal azt követelték, hogy Lengyelország teljesen szüntesse be a szénenergia felhasználását. Egyébként a világkonferencia idejére több nemzetközi természet- és környezetvédelmi szervezet is nagyszabású tüntetésekkel és tiltakozó akciókkal készül majd Katowicében.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Forrás: V4 Híradó
Vissza
Hírfolyam