Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 6., Bíborka, Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Greenpeace-aktivisták tiltakozó akciót tartottak egy lengyel szénerőmű hűtőtornyának tetején

Felmásztak a közép-lengyelországi Belchatówban működő szénerőmű 180 méter magas hűtőtornyára kedden a Greenpeace független nemzetközi természet- és környezetvédelmi szervezet aktivistái, a kilencfős csoport a szénenergia-felhasználás beszüntetését követelte.

A Polsat News kereskedelmi hírtelevízió szerint a rendőrség kiszállt a helyszínre, és az üzem területének elhagyására szólította fel az Ausztriából, Horvátországból, Indonéziából, Németországból, Svájcból és Magyarországról érkezett aktivistákat – számolt be az MTI.

Az Európa legnagyobb szénerőművének tartott létesítmény igazgatósága szerint a tüntetés nincs hatással az üzem működésére. 

Az akciót a Greenpeace az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által rendezett, vasárnap nyíló katowicei klímacsúcs előtti napokra időzítette. Az akcióval arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a világ vezető politikusai szerinte keveset tesznek a klímaváltozás ellen. Követelik a szénalapú energia felhasználásának beszüntetését és a környezetkímélő energiatermelésre való áttérést.

Fotó: Hindustan Times /youtube.com

A lengyel Greenpeace-szervezet egyik aktivistája bírálta a varsói energiaügyi minisztérium által készített hosszú távú stratégiát is, amelynek értelmében Lengyelországban a szénerőművekből nyert áram aránya 2030-ig 60 százalékra csökkenne, mert szerinte ez túlságosan kevés. Úgy vélte, hogy a stratégia lekicsinyli a klímaválságból eredő fenyegetéseket és kihívásokat. Jelezte, hogy a tiltakozó akció egy napnál tovább is tarthat. 

A bełchatówi szénerőmű Fotó: Morgre/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Egyre több jegybank lép a klímáért Természettől kölcsönzött megoldásokkal alkalmazkodhatnak a világ városai Magyar zenészek videói buzdítanak környezetvédelemre Ingyen varr szájmaszkot egy varrónő, a szabásmintát is közreadta A Tesla hamarosan a közlekedési lámpák jelzéseit is felismerheti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam