2019. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztrália-szerte tüntettek diákok a klímaváltozás elleni cselekvésért

Diákok szerveztek tüntetéseket Ausztrália-szerte pénteken, hogy felhívják a figyelmet a kormány tétlenségére a klímaváltozás terén.

A megmozdulásokat a 15 éves svéd lány, Greta Thunberg ihlette, aki péntekenként iskola helyett a svéd parlament elé vonul tüntetni. A hét elején canberrai diákok vonultak utcára, ezt követően további demonstrációk szerveződtek az országban. 

Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó résztvevő azt mondta:

„Mindez csak a kezdet, ez az első közös sztrájkunk és mozgalmunk. (...) Folytatni fogjuk a kampányainkat, amíg nem történik valami.”

Forrás: ABC News (Australia)/youtube.com

Az ország erőforrásokért felelős minisztere, Matthew Canavan azonban helytelenítette a diákok lépését, szerinte jobban tennék a gyerekek, ha az iskolában maradnának, és megtanulnák, hogyan kell bányát építeni vagy kőolaj és gáz után kutatni. Hozzátette azt is: „abból, hogy a gyerekek kisétálnak az iskolából és tüntetnek, nem tanulnak semmit, legfeljebb azt, hogy hogyan kell beállni a sorba munkanélküli segélyért, ugyanis a jövőjük így fog kinézni”. 

A demonstrációkon részt vevő szülők és tanárok azonban nem értenek egyet a miniszterrel, egy szülő kiemelte:

„úgy vélem, ez is egy módja annak, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan lehet aktív szerepet vállalni, és tenni valamit egy ügyben, ami őket is közvetlenül érinti”.

Ausztrália egy főre vetítve az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó ország, ennek részben az az oka, hogy ipara nagyban függ a széntüzelésű erőművektől.

Neked ajánljuk
A légkondicionáló mégsem csak a klíma ellensége lehet? Az ausztrálok jobban félnek a klímaváltozástól, mint a terrorizmustól Kiadták a teljes jelentést arról, hogy egymillió fajt fenyeget a kihalás A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam