2019. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A negyedik legmelegebb év lehet az idei a rendszeres mérések kezdete óta

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint egyre erősebben érezni a globális felmelegedés hatásait.

Az ENSZ-szervezet rámutatott, hogy a 19. század közepe óta az elmúlt négy évben mérték a négy legmagasabb éves átlaghőmérsékletet.

Az eddigi 20 legforróbb évet az elmúlt 22 évben mérték.

A 3-5 Celsius-fokot is elérheti a globális átlaghőmérséklet emelkedése a század végére, jelentősen meghaladva a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott 2 Celsius-fokos maximumot – állt a szervezet szokásos évi klímajelentésében.

Tűzoltóautóról locsolják a fesztiválozókat a 26. Sziget Fesztivál ötödik napján az óbudai Hajógyári-szigeten 2018. augusztus 12-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A szakemberek szerint a szélsőséges időjárási viszonyok, a tengerszint-emelkedés, az állat- és növényfajok kipusztulásának megakadályozása érdekében kulcsfontosságú, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 fokot, amihez radikálisan csökkenteni kell a globális felmelegedésért elsődlegesen felelős fosszilis tüzelőanyagok használatát.

A század végére vonatkozó előrejelzésekkel kapcsolatban Taalas elmondta, hogy amennyiben az összes érintett ország teljesíti az egyezményben foglaltakat, akkor sikerülhet 3 Celsius-fokban maximalizálni az emelkedést, ami még így is természeti katasztrófák sorozatához vezethet, és jelentős terheket róhat a mezőgazdaságra.

A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az emberiség már minden olyan gazdasági és technológiai eszközzel rendelkezik, amely lehetővé tenné a felmelegedés 1,5 Celsius-fokban való maximalizálását.

Vasárnap kezdődik az ENSZ 24. Klímakonferenciája (COP24) a lengyelországi Katowicében. A december 14-ig tartó tanácskozás résztvevői a párizsi klímaegyezmény céljainak eléréséhez szükséges „szabálykönyvet” akarják megalkotni. Az Egyesült Államok idén jelezte kilépését az ENSZ által patronált klímavédelmi egyezményből.

Neked ajánljuk
Majdnem 90 Celsius fokkal melegebb Ausztrália, mint Amerika Húszezer diák tanítási időben követelt hatékony klímapolitikát a kormánytól Csökkenhet a növények szén-dioxid-elnyelő képessége A kamerák segítenek megfékezni az illegális hulladéklerakókat Műanyagból származó adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madarak tojásaiban
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam