2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katowicében az emberiség jövőjéről döntenek

Élettel kell megtölteni a 2015-ös párizsi klímamegállapodást annak érdekében, hogy két Celsius-fok alatt tartsuk a globális felmelegedést – szólította meg a nemzetközi közösséget Michal Kurtyka, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezmény 24. ülésének vezetője.

Az ENSZ klíma-csúcstalálkozója hivatalosan vasárnap kezdődött meg, de a megnyitóját csak hétfőn tartják. Négy korábbi találkozó elnöke közösen drámai felhívásban figyelmeztette a világot, hogy határozott lépésekre van szükség – számolt be a HVG.

Michal Kurtyka cseh környezetvédelmi miniszterhelyettes elnököl az ENSZ 24. nemzetközi klímakonferenciáján
Fotó: MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel

Kurtyka vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta a mintegy 30 ezer, 197 országból érkezett ember részvételével zajló találkozó fontosságát, amely szerinte abban áll, hogy Katowicében kell meghatározni, milyen módon váltsák valóra a három évvel ezelőtti – „mérföldkőnek számító” – párizsi egyezményben foglaltakat. Hozzátette:

„Nem felejthetjük el az okokat, amelyek miatt itt vagyunk. Azért vagyunk itt, hogy globálisan lépjünk fel a klímaváltozással szemben. Semelyik kormány sem tudja egyedül megoldani ezt a problémát. Itt az ideje, hogy élettel és tartalommal töltsük meg a párizsi megállapodást.”

Párizs, 2015. Szép kezdet volt, de messze még a cél Fotó: U.S. Department of State from United States/Wikimedia Commons

A nemzetközi közösség nagyon is tisztában van azzal, hogy cselekvésre van szükség, és nagyfokú az eltökéltség a felek részéről – tette hozzá a COP24-nek nevezett konferencia vezetője. A „dolog nyitja” szerinte abban áll, hogy lefektetjük: miképpen cselekszünk, szem előtt tartva a különböző országok szükségleteinek és követeléseinek összehangolását.

Ezt a célt szolgája majd a párizsi klímaegyezmény „szabálykönyve”, amelynek megalkotása a COP24 egyik legfőbb célkitűzése.

Az utóbbi hónapokban tanulmányok sora jelezte, hogy a felmelegedés vészesen folytatódik. Például a szén-dioxid-kibocsátás négy év után ismét nő, és az idei évvel együtt az utóbbi négy esztendő a legmelegebb a mérések óta.

Neked ajánljuk
Emeli a tétet az Európai Unió Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás Fiatal erdőkkel nem sokra megyünk Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam