Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelemért tüntettek Brüsszelben

Körülbelül 65 ezren vonultak vasárnap Brüsszel utcáira, hogy az éghajlatvédelemért tüntessenek, nem sokkal azelőtt, hogy a lengyelországi Katowicében megkezdődött az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. éves ülése (COP24).

A tüntetők a nemzeti, európai és globális szén-dioxid-kibocsátás korlátozására irányuló szigorúbb intézkedések meghozatalára sürgették a kormányokat. A tiltakozók végigvonultak a belga fővárosnak azon a negyedén, amely az Európai Unió székhelyének ad otthont. Többük olyan feliratú transzparenseket emelt magasba, mint „Nincsen B-terv” vagy „Első az éghajlat, második a politika”.

„Itt az ideje cselekedni!” Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Charles Michel belga miniszterelnök hatalmas sikernek nevezte a menetet, és megígérte, hogy megvédi az ambiciózus célokat a két hétig tartó ENSZ klíma-csúcstalálkozón.

A december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak.

A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

A múlt hét folyamán Lengyelországban is voltak tüntetések: a Greenpeace aktivistái Európa legnagyobb szénerőművének hűtőtornyára másztak fel, a szénalapú energia felhasználásának beszüntetését, valamint a környezetkímélő energiatermelésre való áttérést követelve.

Neked ajánljuk
Egyre több jegybank lép a klímáért A magyar mérnökök is bedobják magukat a klímaváltozás ellen Magyar zenészek videói buzdítanak környezetvédelemre Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam