2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

David Attenborough: Kifutunk az időből

„Kifutunk az időből” – mondta a világhírű brit természetfilmes, Sir David Attenborough a lengyelországi Katowicében ma kezdődött klímaváltozási csúcstalálkozón, a COP24-en, ahol nem szakértőként, hanem a nép hangjaként szólalt fel.

A csúcstalálkozón idén első ízben biztosítottak egy külön helyet azoknak az aggódó millióknak, akiket ugyan foglalkoztat a Föld sorsa, de balszerencséjükre nem tartoznak a világ vezetői közé. Az ő hangjukat közvetítette Attenborough – írja a Qubit.

Az elmúlt hetekben több mint kétmillióan válaszoltak a neten a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekre, ez alapján pedig úgy tűnik, hogy a kétharmaduk szerint a klímaváltozás jelenleg a legfontosabb kérdés a világon, 95 százalékuk pedig a saját bőrén is érzi, hogy milyen kihívásokkal jár a globális felmelegedés.

Sir David Attenborough beszéde Katowicében Fotó: euronews (in English)/youtube.com

Attenborough szerint az utolsó pillanatban vagyunk: nekünk áldozatokat kell hoznunk, a világ vezetőinek pedig cselekedniük kell, ha nem akarjuk lakhatatlanná tenni a Földet.

Az ENSZ klímatalálkozóján ennek szellemében vállalta el, hogy a nép hangjaként, a közösségi médián gyűjtött panaszokat és észrevételeket tolmácsolva fogja civilként képviselni a bolygó lakosságát. 

Attenborough szerint a Lengyelországban megrendezett klímaügyi találkozón a világ vezetői sorsdöntő kérdésekről fognak dönteni, ehhez pedig a bolygó minden lakójának köze van: létfontosságú, hogy a világ hogyan kezeli a klímaváltozást, és az is, hogy az országok hogyan próbálják meg betartani a párizsi egyezményben foglalt másfél fokos célt, vagyis azt, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg az iparosodás előtt jellemző hőmérséklethez képest az 1,5 Celsius-fokot.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam