2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katowice: sikerül-e érdemben előrelépni a kibocsátások csökkentésében? A lengyel elnök szerint mintha most nem ez lenne a legfontosabb...

A klímavédelemben egy átfogó szemlélet szükséges, ennek része nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása, hanem a sivatagosodás elleni védelem és a biodiverzitásra fordított figyelem is – mondta Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn az ENSZ katowicei klíma-csúcstalálkozóján.

A lengyel elnök az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye 24. éves ülésén, a világszervezet elnökével Antonio Guterresszel közösen megtartott sajtóértekezleten fejtette ki a klímaváltozás elleni harcra vonatkozó nézeteit.

A klímavédelem folyamatában Duda szerint három tényező fontos és együttesen figyelembe veendő: a technológia, az ember és a természet.

„A klímát természetesen az ember miatt védjük, ebben a védelemben viszont az életkörülményeket is figyelembe akarjuk venni” – fejtette ki. Hozzátette: a klímavédelem nem foszthatja meg az embereket a munkahelyüktől.

Andrzej Duda lengyel elnök beszédet mond az ENSZ 24. nemzetközi klímakonferenciájának (COP 24) megnyitóján
Fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Grygiel

A lengyel elnök aláhúzta: Lengyelország számára a szén stratégiai nyersanyagnak számít. Mint fogalmazott, 

„szakértők szerint még 200 évre biztosítottak a széntartalékaink, így nehezen elképzelhető, hogy lemondjunk az energetikai szuverenitásunkat biztosító nyersanyagról”.

Andrzej Duda örömmel nyugtázta, hogy a COP24 államfői ülésén hétfőn jóváhagyták a lengyel kezdeményezésre bemutatott, az Igazságos transzformáció nevű, a klímavédelem és a biztonságos gazdasági fejlődés párhuzamos biztosítását szorgalmazó nyilatkozatot. 

A Lengyelország középső részén fekvő Belchatów szénerőmű Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski

Fontosnak nevezte, hogy az üvegházhatású gázok esetében az ENSZ országai ne csak a kibocsátásokra összpontosítsanak.

Az elérendő egyensúly egyrészt a kibocsátások csökkentéséből, másrészt a gázok megkötésének mértékéből adódik –mondta, kiemelve többek között az erdőterületek fenntartásának szerepét.

Duda utalt a csúcstalálkozó előtt bemutatott hosszú távú energiapolitikai stratégiára, amely szerint Lengyelországban 2040-ig 30 százalék alá csökkentenék a szénalapú áramtermelés arányát a jelenlegi 80 százalékról. A stratégia szerint fokozatosan módosítanak a lengyelországi energiapalettán, növekszik a megújuló forrásokból származó energia aránya, és számítanak az atomenergia alkalmazására is.

Neked ajánljuk
Szokatlanul meleg van Szibériában A vártnál is gyorsabb a klímaváltozás Sok múlhat a piaci szereplők eltökéltségén Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval) Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam