2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valamennyien válaszúthoz érkeztünk

Új módon kéne viszonyulnunk nemcsak a természeti környezethez, de egymáshoz is. A kulcsszó az empátia és az együttműködés, mert a természeti rendszerek is így működnek – hangsúlyozta László Ervin világhírű tudományfilozófus-író a Piac & Profit által megrendezett Magyar Fenntarthatósági Csúcson.

László Ervin a felelősen gondolkodó szervezetek kilencedik alkalommal megrendezett éves eseményén elmondta: tény, hogy mind a természeti, mind az emberi világ válaszúton van – írja a Piac és Profit.

László a bifurkáció fogalmával világította meg a helyzetünket: ezt a szót használjuk arra, amikor egy evolúciós folyamat nem úgy folytatódik, ahogy addig haladt, megváltozik.

Ahol most tartunk, azt a tudomány katasztrofális bifurkációnak nevezi, ami egy nem fenntartható rendszer miatt keletkezik.

László Ervin hozzátette: „A folyamat kimenetele nincs meghatározva. Sok minden lehet, de két dolog nem: az egyik az, hogy minden változatlanul marad. A másik, hogy visszatérünk oda, ami korábban volt. Tehát új utat kell keresnünk.”

A tudós szerint a legnyilvánvalóbb kihívás a klímaváltozás, mert ennek a jeleit már nem tudjuk nem tudomásul venni.
(A spanyolországi Alzira egyik vízzel elöntött utcája 2018. november 16-án)
Fotó: MTI/EPA/EFE/Natxo Frances

A tudós úgy véli, a megoldás egy új magatartásmód és gondolkodás elterjedése lenne, amely azon az érzésen alapszik, hogy ide tartozunk, és együtt kell működnünk.

„Tízmillió évig éltünk egyfajta globális egyensúlyban. A természeti rendszerek új egyensúlyt fognak találni, de hogy ez mennyire lesz kedvező az emberi létnek, azt nem tudjuk. Ha ez megváltozik, lehet, hogy az új egyensúly a bálnáknak lesz jó, vagy mondjuk az egereknek.”

László Ervin saját szakterületének eredményei alapján úgy látja, a természet is az együttműködésen alapul. Persze, hogy van benne erőszak és egymás megölése, de soha nem azért, mert olyan jólesik, hogy a másik kárára vagyok. „Mindig egy fenntartható rendszeren belül történik minden. Ezt kellene megtanulnunk.”

Szerinte „a megoldás nem a technológia. De a technológia segíthet” a helyes útra találásban, mert össze tud kötni bennünket, és egyúttal csökkenteni tudja a környezeti tehertételünket. A lényeg az, hogy időben cselekedjünk. Még azelőtt, hogy a folyamatok elérnének arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút – márpedig ez a pillanat egyre közelebb van hozzánk.

Neked ajánljuk
Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Milyen tanulságokat rejt Erdély középkori környezettörténete? Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam