2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért

„A világ túl keveset tesz a klímaváltozás megállításáért, a párizsi klímaegyezményt meg kell valósítani – hangsúlyozta António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn a lengyelországi Katowicében”, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésének (COP24) hivatalos megnyitóján.

„Továbbra is túl keveset teszünk, túl lassan cselekszünk, hogy megállítsuk a klímaváltozást” – jelentette ki Guterres. A főtitkár szorgalmazta a párizsi klímaegyezmény megvalósítását, egyebek közt azzal érvelve, hogy

az ENSZ tagállamai közös felelősséget viselnek a „globális klímakáosz” elhárításáért, a Párizsban felvázolt pénzügyi vállalások megerősítéséért, a legsérülékenyebb nemzetek megsegítéséért. 

António Guterres ENSZ-főtitkár beszédet mond az ENSZ 24. nemzetközi klímakonferenciájának (COP 24) megnyitóján a lengyelországi Katowicében 
Fotó: MTI/EPA-PAP/Andrzej Grygiel

Az ENSZ főtitkára célul tűzte ki, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2030-ra világszerte 45 százalékkal csökkenjen 2010-hez képest, 2050-re pedig „nettó nullával” legyen egyenértékű. A megújuló forrásokból 2050-ig világviszonylatban az energia kétharmadát kell biztosítani, a szénalapú energia pedig kevesebb mint 7 százalékot kéne hogy adjon, miközben jelenleg az áramfogyasztás mintegy egyharmadát teszi ki.

Véleménye szerint ki kell iktatni a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, ezzel szemben be kell fektetni a „százszázalékosan tiszta” energiaforrásokba.

A klímacsúcs megnyitóján Andrzej Duda lengyel elnök szorgalmazta: az ENSZ tagállamainak be kell bizonyítaniuk, hogy készen állnak a párizsi klímaegyezmény megvalósítására, ami esélyt adna a világ kiegyensúlyozott fejlődésére.

Michal Kurtyka cseh környezetvédelmi miniszterhelyettes elnököl az ENSZ 24. nemzetközi klímakonferenciáján
Fotó: MTI/EPA/PAP/Andrzej Grygiel

A párizsi egyezmény egy politikai dokumentum volt (…), Katowicében sokkal bonyolultabbra kell vállalkozni, ki kell dolgozni bizonyos „használati útmutatót” – jelentette ki, utalva ezzel arra, hogy a katowicei csúcstalálkozó célja a párizsi megállapodás részletes szabályrendszerének kidolgozása – számolt be az MTI alapján a Magyar Idők.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam